12 ore și 5 aplicații pregătite la hackatonul Creadiv

12 ore și 5 aplicații pregătite la hackatonul Creadiv

Sâmbătă, timp de 12 ore, Creadiv a provocat tinerii programatori să dezvolte o serie de aplicații utile în cadrul celei de-a doua ediții a hackatonului CodeQuest. Motivația competiției, atmosferei și a premiului cel mare de 1.000 de euro a adus aproximativ 20 de tineri în competiție, expunându-și în prima parte a zilei ideile, apoi luând parte la cele 12 ore de hackaton.

sursa imagine: Valentin Dilță

Am ajuns acolo undeva pe seară, pe la 21.00. Eram curios să văd ce se întâmplă și se vedea presiunea celor două ore rămase până când ceasul proiectat pe perete ar fi ajuns la ultimele zece secunde. E drept că aceste două ore au trecut destul de repede și au început prezentările.

Pe baza unui barem bazat pe completitudine, funcționalitate, utilitate, fun factor și tehnica aleasă, juriul format din Alex David (Tech PM, Creadiv), Alex Lăpușan (CEO, Zitec), Adrian Balcan (Fondator TheWebMiner), Eduard Budacu (Founder Agile Coach DOvelopers) și Stefan Marogel (Tech Consultant and Lean Startup Promoter) a luat o pauză pentru a desemna câștigătorii.

M-am folosit de această pauză pentru a interacționa cu echipa, să văd care sunt așteptările și cum au descoperit ideea. Motivații diferite în spatele participării, experiențe diferite, impresii diferite în urma orelor petrecute la Connect Hub. Ceea ce am ținut să le spun și sper că vor ține cont este să învețe din fiecare astfel de experiență, să aibă un moment de reflecție asupra acestor momente.

Ca outsider, cu foarte puține cunoștințe de programare, am văzut o serie de rezultate care pot fi folosite în viața de zi cu zi. Desigur, unele proiecte derulate pot fi mai ușor sau mai greu pregătite pentru piață. Însă povestea nu are ca ultim scop „the next big thing în 2.0”. Am văzut unele proiecte care chiar au o valoare adăugată adusă pieței.

Așa cum probabil am mai spus și în discuțiile de acolo,

  • aș recomanda una dintre aplicații unor prieteni care ajung în București și ar dori să viziteze o serie de obiective, având un timp limitat sau în funcție de alte criterii. Eu, unul, chiar am problema asta când ajung în diferite orașe, iar Google Maps ar mai avea nevoie de câteva ajustări pentru a-mi îndeplini toate dorințele;
  • aș recomanda  unor consultanți, experți în administrație publică, funcționari publici, oameni politici, oameni de afaceri sau alți liberi profesioniști o altă aplicație schițată la CodeQuest și care te ține la curent cu ce este actualizat în diferite baze de date publice;
  • aș recomanda o aplicație care să îmi ofere statistici despre  diferite locații din oraș împreună cu date de contact;
  • aș folosi, la nevoie probabil, un soft care să mă ajute să găsesc un meseriaș pentru o problemă pe care o am în casă, un prestator de servicii calificat care să fie aproape de casă și care să fie disponibil când am problema;
  • aș recomanda, pentru fun factor, o aplicație care să te încurajeze să fii activ în felul tău, să creezi activități și evenimente, să vezi cine e mai activ ca tine și așa mai departe.

E drept că ideile pot fi rafinate un pic, dar pot crește, iar tinerii care s-au prezentat astăzi pot merge mai departe cu ele. La fel ca acum, există și alte oportunități pe care le pot folosi pentru a-și dezvolta aceste aplicațiile și pentru a primi sprijin.

sursa imagine: Valentin Dilta

La final, toată lumea a câștigat. Marele premiu a mers la echipa care a propus proiectul Silk Road, un proiect bazat pe datele Google și ale utilizatorilor, pentru a oferi o rută pentru atingerea unor obiective în funcție de criteriile introduse de utilizator. O idee bună pentru turism, dar și pentru ieșitul în oraș de la sfârșit de săptămână. Cu impact pozitiv asupra multor grupuri, cred.

Un premiu foarte special a venit de la Netopia, respectiv consultanță pentru încurajarea start-upului amintit la punctul al doilea mai sus – o aplicație utilă pentru firme și liber profesioniști ce folosește date de la Ministerul Justiției, Registrul Comerțului și nu numai.

Evenimentul organizat de Creadiv a fost sprijinit de  NETOPIA mobilPay, Calif, Vector Watch,  Connect Hub, Art Dv Media, ZOOT Romania, Doritos și Uber, fiecare dintre aceștia venind cu o contribuție importantă pentru buna desfășurare a hackatonului și pentru asigurarea unei atmosfere care să inspire și să motiveze participanții.

În încheiere, sper că proiectele vor continua cumva. Apare întrebarea cum, dar există soluții. Cei care au participat trebuie să continue să învețe, să își testeze ideile și să fie atenți la oportunitățile din jurul lor.

P.S.: Mi-a părut bine să văd echipe mixte, în care erau atât fete, cât și băieți. Programarea și IT-ul nu aduc doar meserii pentru băieți. La ceremonia de final, numărasem vreo nouă sau zece fete în echipe. Nu știu dacă fusese un calcul înainte, dar bravo pentru încurajarea echilibrului de gen. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.