Un nou sistem de contramăsuri pentru apărarea intereselor comerciale UE

Un nou sistem de contramăsuri pentru apărarea intereselor comerciale UE

Uniunea Europeană a anunțat intrarea în vigoare a unor reguli de executare a normelor comerciale pentru consolidarea instrumentarului european de apărare a propriilor sale interese. Noutățile vin pe fondul amendăriii Regulamentului Uniunii Europene privind aplicarea și respectarea normelor comerțului internațional.

Aceste măsuri reactive vin pe fondul blocării funcționării Organismului de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului. Practic, UE rămânea fără opțiuni de enforcement întrucât procedurile erau blocate la nivel multilateral, membrii OMC putând să evite îndeplinirea obligaților și să să scape de hotărârile obligatorii prin diverse scheme. Acum UE poate să își apere interesele prin noul mecanism înscris în regulamentul revizuit, regulament care se aplică nu doar disputelor blocate prin OMC, dar și prin intermediul altor acorduri comerciale bilaterale sau regionale.

Sunt câteva schimbări aduce de regulamentul revizuit:

  1. oferirea Uniunii Europene a posibilității de a acționa pentru a-și proteja interese comerciale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și a acordurilor bilaterale atunci când disputele comerciale sunt blocate în ciuda efoturilor UE desfășurate cu bună credință pentru a urma procedurile de soluționare a disputelor, față de formula anterioară în care putea face acest lucru doar după finalizarea procedurilor de soluționare a disputelor, și
  2. extinderea domeniului de aplicare al regulamentului și a contramăsurilor posibile privind politica comercială către servicii și anumite aspecte referitoare la drepturile de proprietate intelectuală, anterior fiind permise doar contramăsuri privind comerțul cu bunuri.

Prin acest măsuri, Uniunea Europeană va putea să se protejeze împotriva practicilor comerciale neloiale în plan internațional, menținând sprijinul deosebit pentru reglementările multilaterale.

Totodată, măsurile fac parte din îndrumările politice ale actualei președinții a Comisiei Europene privind consolidarea instrumentelor UE de a asigura conformitatea și aplicarea acorudrilor comerciale ale UE. Aceasta este o prioritate semnificativă pentru executivul european, acțiunile în acest domeniu fiind luate la nivelul acordurilor bilaterale, regionale și multilaterale.

În timpul mandatului von der Leyen, Comisia Europeană și-a dezvoltat o serie de mecanisme de apărare comercială, păstrând în același timp dedicarea pentru multilateralism.

imagine: Comisia Europeana

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *