Asociațiile cu caracter secret sunt interzise

Asociațiile cu caracter secret sunt interzise

Asociațiile cu caracter secret sunt interzise. Este conținutul art. 40 (4) din Constituția României. Este una dintre puținele restricții pe care cetățenii români le au în privința asocierii, însă este o restricție de tradiție, convențională în aproape toatele statele europene.

Cetățenii se bucură de dreptul la liberă asociere. Acesta se poate manifesta în forme variate. Diferite forme corespund unor scopuri, obiective și structuri de organizare diferite, însă care asigură transparență, răspundere și legalitate. De exemplu, în cadrul dialogului tripartit, ai statul, prezent prin guvern, pe de o parte, sindicatele și patronatele, pe de altă parte. Dialogul acesta permite asigurarea uno relații industriale funcționale prin folosirea unor instrumente variate. Dacă ai alt obiectiv de interes public, ai alte forme de organizare disponibile, dar toate acestea se reduc la promovarea unor interese legitime, supuse unor minime criterii specifice unei societăți democratice.

Probleme importante apar în momentul în care cetățenii încep să apeleze la entități secrete. Adesea, acestea evită respectarea legilor statului. Interesul statului este să aibă cât mai multe forme de asociere legitime legalizate, reglementate, căci structurile secrete riscă să promoveze interese ilegitime și chiar periculoase nu doar pentru stat, ci și pentru economie și societate. Imaginați-vă grupuri de persoane fizice și juridice din România, cuprinzând și cetățeni, reunite în afara formelor legale de reprezentare a intereselor, în asociații secrete ce urmăresc obiective precum schimbarea puterii politice, în afara mecanismelor democrației constituționale. Sau că, supărați de greva profesorilor, părinții decid să își creeze propria formă de învățământ pentru copii, în mod asociativ, dincolo de legile statului, unde, printre altele, pot învăța copiii să fabrice cocktailuri Molotov sau că Pământul este plat. Ori că mai mulți cetățeni s-au asociat într-o structură cu caracter secret pentru a limita accesul persoanelor LGBTI+ la funcții publice într-un stat, folosindu-se de influența pe care aceștia din prisma capitalului social, economic sau profesional.

Asociațiile cu caracter secret devin instant o problemă de politică publică, pe de o parte, pot fi, în multe cazuri, riscuri la adresa ordinii publice, și reprezintă o provocare la adresa sistemului de guvernare decis de un popor. În cazurile extreme, sunt capabile să genereze amenințări la adresa securității, așa cum arată mai multe evenimente de dinainte de Primul Război Mondial, din perioada interbelică și din preajma celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ceea ce înseamnă asociație cu caracter secret este destul de bine definit, iar regimul de interdicție este supus unei interpretări destul de bine înrădăcinată în perspectiva exercitării drepturilor și libertăților fundamentale.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.