75% dintre europeni: vaccinarea este singura modalitate de a scăpa de pandemie

75% dintre europeni: vaccinarea este singura modalitate de a scăpa de pandemie

Conform ultimului eurobarometru, efectuat la finalul lunii mai 2021, 75% dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt singura modalitate de a încheia pandemia. Mai mult, 69% dintre respondenți menționează că au fost deja vaccinați sau așteaptă vaccinul când va fi posibil, în timp ce 79% au intenția să se vaccineze până la finalul anului.

70% dintre respondenți consideră că UE a jucat un rol cheie pentru asigurarea accesului la vaccinuri COVID-19 în țara acestora. De asemenea, în pofida crizelor vaccinului de-a lungul ultimului an, 47% dintre respondneți sunt satisfăcuți de modalitatea în care UE a gestionat vaccinarea. Totuși, nemulțumiții se află imediat în marja de eroare, cu 45%. Situația este inversată în raport cu strategiile naționale.

Ceea ce este surprinzător este că, pe categorii de vârste, cei sub 45 de ani sunt printre cei mai ezitanți. În timp ce în rândul celor peste 40 de ani procentul celor care spun că nu se vor vaccina nicioadată este de doar 9%, scăzând la 6% la cei peste 55 de ani, în rândul populației între 15 și 24 de ani este de 10%, urmată de 13% în categoria 25-39 de ani.

Nivelul de educație nu corespunde pe acest sondaj cu atitudinea față de vaccinare. Cei care au peste 16 ani de școală tind să aibă un procent de aproximativ 10% care să nu se vaccineze niciodată.

Europa este divizată de la Est la Vest în privința perspectivei de vaccinare, astfel cele mai mari procente de antivacciniști le găsim în Cehia (15%), Polonia (14%), Slovenia (20%), Slovacia (17%), Croația (18%), Letonia (18%), Bulgaria (23%), Ungaria (13%). România este cu 12%. Franța are 11% respondenți care spun că nu se vor vaccina.

De asemenea, românii se află în topul celor care cred că vaccinarea va încheia pandemia și îi va proteja de COVID-19, astfel luând decizia de a se vaccina. Procentul este peste media europeană, alături de state vestice, o notă discordantă față de restul stratelor din Europa Centrală și de Est, aflate la polul opus.

Respondenții din România păstrează și o doză de scepticism până la despicarea firului în patru. De exemplu, sunt în topul europenilor care s-ar vaccina dacă ar avea informații clare despre cum sunt dezvoltate vaccinurile, cum sunt testate și autorizate, dacă ar vedea că nu sunt efecte negative majore la alții care se vaccinează sau dacă doctorul l-ar recomanda. În același timp, cu 70% care consideră că, în mare, beneficiile vaccinurile COVID-19 depășesc posibilele riscuri, suntem pe al șaptelea loc din coada clasamentului, fără mari diferențe. 65% tin să creadă, de asemenea, că dezvoltarea, testarea și autorizarea au avut loc prea repede pentru a fi sigure.

Efectele comunicării deficitare își fac cunoscute efectele: 71% dintre români cred că autoritățile nu sunt transparente în privința vaccinurilor COVID-19.

La fel ca suedezii, 51% dintre respondenții români consideră că pot evita infectarea fără se vaccineze, comparativ cu media europeană de 42%.

Datele nerăstălmăcite sunt disponibile în Eurobarometrul flash 494.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.