Arborii bătrâni mor mai repede în ultimii ani

Arborii bătrâni mor mai repede în ultimii ani

Arborii sunt recunoscuți pentru capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon, iar rolul acestora în limitarea efectelor schimbărilor climatice este recunoscut.

Un studiu recent, însă, din Australia, a identificat o problemă care limitează capacitatea pădurilor de a absorbi carbon. Cercetătorii au descoperit că rata deceselor arborilor în pădurile tropicale bătrâine din nordul Australiei s-au dublat din 1980, riscul de mortalitate al arborilor seculari crescând de la 1% la 2% pe an.

Perspectivele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât ridică probleme privind capacitatea arborilor standard folosiți pentru a înlocui defrișările, nu doar a celor seculari, de a-și duce la îndeplinirea rolul de captură a carbonului.

Dacă îngrijorările sunt susținute, atunci problema defrișărilor are șansa să devină o problemă de securitate globală. Până atunci, avem confirmarea că cei vechi dispar mai repede, cauza cea mai probabilă ține de schimbările climatice, iar despre cei noi folosiți pentru a regla abuzurilor la adresa mediului aduc și numeroase incertitudini, în defavoarea soluțiilor bazate pe natură, tratate singular.

Un articol de popularizare este disponibil este disponibil în Nature, precum și articolul științific publicat de cercetătorii australieni.

imagine: Nature.com (link mai sus)

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.