Cât de mare este impactul ecologic al războiului din Ucraina?

Cât de mare este impactul ecologic al războiului din Ucraina?

Tancuri care se mișcă pe baza combustibililor fosili, contaminarea apei, distrugerea ecosistemelor naturale, deșeuri aruncate la întâmplare, excesul de carbon rezultat din susținerea lanțurilor de aprovizionare, acid azotic care poluează solul și pânza freatică, bombe care distrug mediul înconjurător, substanțe nocive eliberate în aer, mine care amenință delfinii din Marea Neagră, toate acestea sunt parte a contribuțiilor războiului Rusiei în Ucraina prin care mediul înconjurător este afectat, iar schimbările climatice sunt accelerate. Discuția despre impactul ecologic al războiului din Ucraina este una serioasă.

Împărțim Marea Neagră cu Ucraina și Rusia, prin urmare reversările poluante în Marea Neagră în urma războiului în mare sunt de interes. Ne dorim păstrarea unui echilibru ecologic adecvat, oricum deraiat încă de dinainte de război, în această zonă, iar responsabilitățile sunt partajate între țările riverane. În același timp, sunt multe puncte legate între România și Ucraina, de la pânza freatică la cursul unor râuri, de la mersul păsărilor la circulația aerului care au o dimensiune transfrontalieră cu impact asupra mediului, climei și vieții. Așadar, sunt motive serioase să fim interesați de amprenta ecologică a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și efectelor acestui conflict.

Mult mai gravă este distrugerea ecologică a Ucrainei, unde refacerea ecosistemelor afectate va dura zeci, poate chiar sute de ani acolo unde au fost folosite substanțe care dispar greu, chiar și cu sprijinul intervenției umane. Centrele urbane și semiurbane aflate în centrul bătăliilor sunt distruse aproape complet, cu tot ce înseamnă amenajări umane nedezafectate spre o poziție neutră din punct de vedere ecologică. Faptul că ne-a uitat refacerea după 30 de ani de la Cernobîl a unor ecosisteme, sub control național și internațional atent, nu înseamnă că cele mai multe zone umane afectate de conflict vor avea același parcurs sau că vor beneficia de o reamanjare și reconstrucție model după încheierea conflictului militar.

Războiul din Ucraina reprezintă o criză ecologică, dincolo de tragedia propriu-zisă. Este important de cuantificat sau, cel puțin, de cunoscut modul în care se manifestă, atât în raport cu teritoriul și populația din Ucraina, cât și la nivel transfrontalier, unde suntem afectați în mod direct.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.