Apelurile de dezarmare s-au transformat în apeluri de înarmare

Apelurile de dezarmare s-au transformat în apeluri de înarmare

CNN are obiceiul de a fi adeseori de partea greșită. Moral, politic, chiar și economic după ce a plecat Donald Trump de la Casa Albă. În plină criză ucraineană, unde compromisul ar trebui să reducă abordările maximaliste ale ambelor părți din confruntarea directă dintre Rusia și Ucraina, CNN transmite intervenția unui ucrainean în care face apel către Occident pentru furnizarea de mai mult armament letal. În alte cuvinte, pe banii cetățenilor europeni și americani, reprezentanții acestora ar trebui să furnizeze resurse pentru escaladarea conflictului din Ucraina. Trecerea de la defensiv la ofensiv este pentru cele mai multe echipamente militare o chestiune de detaliu tehnic.

Războiul este o soluție atunci când variantele diplomatice eșuează. M-aș gândi chiar de mai multe ori la ceea ce se întâmplă în această criză, căci de fiecare dată când a fost destabilizat echilibrul de putere din Europa s-a ajuns la un război între europeni de amploare mondială.

Mai mult, România este într-o situație complicată, căci nu poți vorbi de conflict la est de România fără să iei în considerare potențialul de criză în Balcani, tot în vecinătate, unde memoria evenimentelor din anii 1990 este reală, activă, trebuie doar să vă plimbați pe acolo pentru a vedea cât de iubită este România. Conflictele de la granițele de est și vest ale României sunt interconectate. Dacă ia amploare ceea ce se întâmplă acum în est, respectiv un război kinetic, acesta se va revărsa și în vestul României. Fie că vorbim de victorie sau eșec, evident tot cetățenii români vor plăti costurile, atunci când se va fi încheiat. Ne amintim de ceea ce s-a întâmplat în Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial.

Două probleme merită amintite aici. Prima, o spirală a insecurității care este generată prin înarmarea unui combatant. Legat de aceste evoluții, apar câteva dinamici de raportare între actorii internaționali, respectiv poziționarea pe diade conflictuale și forțarea celeilalte părți să se înarmeze. Sancțiunile vor continua să fie acolo și vor genera alte spirale. Economic, la fel. A doua ține de rezultat. Înarmările unor părți în conflicte au un istoric de eșec. Nu câștigă nimeni. Europa chiar are această experiență cu Libia, Siria și alte părți din Africa. Și americanii au experiența Vietnamului, Afghanistanului și altor state din Orientul Mijlociu. Singurii pierzători sunt securitatea națională, regională și internațională.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *