Amuzantul profil al prim-ministrului Cîțu

Amuzantul profil al prim-ministrului Cîțu

Biografia prim-ministrului Florin Cîțu (PNL) este de departe una dintre cele mai colorate din istoria prim-miniștrilor români de după 1989. Probabil mai sunt informații care pot apărea în public despre activitatea acestuia din trecut.

Ultimul caz este faptul că a fost pușcăriaș pentru două zile, în urma reținerii sale în SUA pentru conducere sub influența alcoolului/drogurilor. Reacția sa publică la aflarea informației a fost simplă: a recunoscut și explicat contextul, deci nu este mare lucru de adăugat, procedând corect.

Însă este surprinzătoare atenția acordată de media și influenceri profilului prim-ministrului, de la deplasările la Mega Image și Electric Castle la situația studiilor sale liceale, însă temele ce țin de modul în care guvernează sunt de departe tratate superficial. Chiar și aberațiile pe care le distribuie constant pe Facebook, de obicei statistici înțelese prost, sunt preluate fără vreun cuvânt critic, contribuind la formarea în opinia publică a unei realități paralele care nu are de-a face cu acțiunea politică în interes public. Am mai avut și parlamentari pușcăriași, reabilitați, în perioada 2016-2020 în Parlament.

Despre acest ultim caz, apărut în contextul unor teme care pot fi scandaluri guvernamentale și venit la o zi după ce ne-a spus, într-una dintre aroganțele de top din istoria politicii guvernamentale, să nu mai mâncăm pâine, căci o ducem foarte bine (extrapolând de la cât de bine au trecut categorii profesionale precum magistrații sau parlamentarii prin criza curentă), sunt de amintit câteva lucruri.

În primul rând, prim-ministrul Florin Cîțu este reabilitat. Din informațiile sale, sancțiunea primită fusese contravenție. Povestea cu „fără penali în funcții publice” nu se aplică indiferent de interpretarea pe care i-o acordăm. Evenimentul a avut loc acum două decenii, într-o altă jurisdicție. Este minor, dacă ne uităm la marile probleme pe care Cîțu ar trebui să le rezolve, anume că în România sunt mare probleme de aplicare a legii și respectare a ordinii publice în materie de drumuri (și nu numai).

Desigur, este alegerea fiecăruia dacă preferă un prim-ministru pușcăriaș pentru două zile într-o țară în care oamenii sunt arestați pentru furtul vaccinurilor COVID-19 sau unul care are însemnate puncte de performanță politică în CV, demonstrate sau nu în justiție (deturnări de fonduri, corupție, crimă organizată, etc.).

Până la urmă, discutăm despre guvernare sau despre petrecerile la care a luat parte prim-ministrul acum 20 de ani? Non-subiect. Modalitatea de a merge mai departe cu această temă ar trebui să fie legată de măsuri serioase pentru contracararea epidemiei de accidente de circulație din România.

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *