Amenințările extremiste, un punct necesar pe agendă
Și nu pot fi oprite, oricât control s-ar putea încerca, nici cu inteligența artificială. Într-adevăr, inteligența artificială poate fi un ajutor în detectarea unor comportamente atipice, dar vine cu eliminarea aproape în totalitate a confidențialității și chiar a individualismului, riscând, prin ricoșeu, să sporească aceste reacții și să alimenteze mai departe extremismul violent.
Problema principală în aceste zile este dată de suprapunerea mai multor crize. Există o criză a nivelului de trai, afectată de condițiile economice din țară și din exterior, există o criză a modului de trai, caracterizată de influența nefastă a canalelor de comunicare și a anomiei sociale ajunse la un nivel greu de imaginat, și mai există o criză instituțională, care arată eșecul societății de a-și dezvolta mecanismele de sprijin. Toate acestea pun presiuni semnificative persoanelor și comunităților, iar rezultatul este cel pe care îl vedem. Până acum, am văzut doar cazurile de suicid, fie că vorbim de cazul șocant tinerei din Timișoara, de bărbatul din Oltenia care și-a luat viața din cauza prețurilor la energie sau cazul tânărului „deprimat” care a sărit de la etajul 9. Există însă și alte manifestări în contextul unor crize suprapuse care alimentează disperarea oamenilor. Am văzut ceea ce s-a întâmplat la Onești, dar vedem și mai clar ceea ce se întâmplă în Statele Unite, unde, în mai multe state, de mai bine de o săptămână sunt cazuri de violențe de masă datorate armelor de foc mai ceva ca în Republica Centrafricană. Dacă adaugi acestei situații de la nivel de societate și de individ niște ingrediente ideologice, situația poate degenera.
Trebuie amintit că în prezent aceste riscuri nu sunt străine de ceea ce se întâmplă în România, unde este o criză de ordine și siguranță publică. Crima organizată este scăpată de câteva decenii de sub control, oricine s-a plimbat printr-un oraș din România știe acest lucru. Sunt niște motive pentru care România nu este în Schengen, iar românii sunt pe liste negre aproape peste tot în lume. Cu două, trei căutări pe Facebook și pe Telegram găsești oferte de cărți de identitate false, de pașapoarte false, de arme, în funcție de preferințe și buget, și chiar de persoane care te pot ajuta să îți pui în aplicare planurilor. Dar în cazul acestei categorii de violență privată organizată vorbim de un interes pragmatic și patrimonial, de cele mai multe ori, în cazul făptașilor. În cazul amenințărilor extremiste, care sunt cu totul altă categorie de posibilă violență privată, este o cauză ideatică conturată la nivelul făptașilor.
Pot fi evidențiate câteva direcții care pot alimenta viitoarele amenințări extremiste:
- incapacitatea statului de a livra servicii publice decente și de a garanta accesul la acestea – degeaba faci autostrăzi, dacă nu ai la ce să le folosești și mai redirecționezi și fonduri din alte direcții pentru întreținerea lor;
- tensiuni fundamentate pe clivaje socio-politice marcate de colapsul contractului social – un exemplu ar fi răspunsul dat crizei ucrainene – doar să ne gândim la faptul că statul român a investit în refugiații ucraineni mai mult de cât în 80 la sută din proprii săi cetățeni în ultimele trei luni raportat la eforturile administrative și sprijinul financiar acordat; precum și
- lipsa unei reprezentări politice largi a populației care să aibă acces la luarea deciziilor – este suficient să ne uităm la guvernările extractive, rentiere, închise din nordul Africii și Orientului Mijlociu pentru a vedea unde duce rețeta, care s-au prăbușit la prima adiere.
Reziliența în fața amenințărilor extremiste are câteva particularități greu de multiplicat. Un avantaj este reprezentat de acceptarea valorilor comunității și societății, însă în anumite limite, altfel devine un factor reactiv. Valorile societății contează, dar este nevoie să fie însoțite de sisteme consensualiste funcționale la nivel de societate, politică și economie, însă acestea sunt greu de construit și, când mai apar probleme de integritate publică și inegalități extreme, aște de greșeli pot pune gaz pe foc. Rezultatele unei funcționări deficitare le putem găsi în Africa de Sud, în mai multe state din SUA, în Suedia, în Franța și lista poate continua.