Acordul cadru de la Windsor

Acordul cadru de la Windsor

Problema Irlandei de Nord rămăsese nerezolvată după Brexit, în pofida unui protocol special în această direcție, încălcat de Regatul Unit pentru mai mulți ani.

Situația politică din Regatul Unit nu a permis negocierea unei soluții, până de curând când, după ani de discuții și amenințări legale, Rishi Sunak, prim-ministrul Regatul Unit, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au anunțat pe 27 februarie 2023 un acord politic de principiu. Poartă numele de „Windsor Framework” și este însoțit de multe aranjemente politice și legale prin care urmează să fie implementat.

Cele mai multe prevederi ale Acordului cadru de la Windsor trebuie să fie aprobate de forurile legislative ale Uniunii Europene și Regatului Unit. Deja, în Regatul Unit, sunt voci care critică această soluție, plecând de la unioniștii nord-irlandezi și fostul prim-ministru Boris Johnson. Acesta, din urmă, nu are reușit în timpul mandatului său să găsească o soluție problemei Irlandei de Nord post-Brexit, iar acum este susținut de o facțiune importantă a partidului aflat la putere la Londra. Pe de altă parte, Rishi Sunak pare că a găsit suficient sprijin politic pentru a merge mai departe cu această propunere. Acordul de ieșire a reușit să provoace anterior schimbarea principalului reprezentant al britanicilor, Theresa May, cu Boris Johnson, reușind să îl treacă prin Camera Reprezentanților. Va avea Rishi Sunak aceeași capacitate sau va urma calea bătătorită de May?

Soluțiile comune includ o serie de aranjamente care să asigure integritatea peiței unice europene. Irlanda de Nord menține accesul la aceasta, protejând astfel Acordul anglo-irlandez din 1998 („Good Friday Agreement”) privind procesul de pace de pe această insulă. Soluțiile comune includ prevederi precum aranjamentele vamale, comerțul agro-alimentar și măsurile sanitare și fitosanitare, produsele medicina, taxele vamale și alte accize, participarea vocilor din Irlande de Nord la nivelul structurilor Acordului de ieșire a Regatului Unit din UE și altele.

Conform Comisiei Europene, soluțiile se bazează pe o soluții pentru rezolvarea dificultăților de ordin practic în operaționazarea Protocolului privind Irlanda de Nord, menținerea unui echilibru între asigurarea flexibilității ciruclației bunurilor pentru folsință în Irlanda de Nord și garantarea protecției pieței unice a Uniunii Europene, și o distincție între bunurile aflate într-o situație de risc sau cele care nu se află într-o situație de risc de a intra pe piața unică.

O prevedere particulară, „Stormont Brake”, va permite guvernului Regatului Unit să opreasscă aplicarea în Irlanda de Nord a prevederilor referitoare la Protocol dacă au impact semnificativ negativ. Se poate declanșa în circumstanțe excepționale și ca ultimă măsură, la cererea a 30 de membri ai legislativului Irlandei de Nord. De asemenea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene își va păstra jurisdicția asupra prevederilor de drept european.

imagine: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.