Acord între OMS și Wikipedia pentru informații de încredere privind COVID-19

Acord între OMS și Wikipedia pentru informații de încredere privind COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fundația Wikimedia au anunțat un acord pentru extinderea accesului la informații de încredere despre COVID-19 prin intermediul Wikipedia. Din comunicatul transmis, această colaborare este parte a angajamentului ambelor organizații de a contribui la asigurarea accesului la informații critice din zona de sănătate publică privind pandemia globală de coronavirus.

Ce presupune acest acord?

Informații de sănătate publică de încredere vor fi disponibile sub licența Creative Commons Atribuire – Partajare în condiții identice. Această licență permite altor organizații, persoane și situri web să distribuie aceste materiale prin intermediul platformelor lor fără restricții dure în privința drepturilor de autor. Ideea din spatele acestei măsuri este că va oferi publicului informații adecvate și accesibile privind COVID-19. Oamenii de pe întreaga planetă vor putea să acceseze și să distribuie graficele, clipurile video și alte materiale de sănătate publică realizate de OMS prin intermediul Wikimedia Commons, biblioteca digitală multimedia găzduită de Fundația Wikimedia.
De asemenea, editorii Wikipedia vor putea să folosească și să extindă acoperarea cu informații privind COVID-19. Mai mult, conținutul OMS va fi tradus în limbile naționale și regionale prin intermediul voluntarilor Wikipedia.

Organizația Mondială a Sănătății contribuie cu îndrumări și recomandări de politică publică pentru guverne, comunități și persoane din întreaga lume. Aceste informații vor putea fi disponibile mai simplu prin acest demers între cele două organizații, mai ales că Wikipedia este una dintre cele mai vizualizate surse de informații privind sănătatea. Articolele privind COVID-19 de pe Wikipedia au avut la nivel global peste 530.000.000 de vizualizări de la începutul pandemiei. Infograficele OMS prin care sunt contracarate diferite mituri sunt disponibile la adresa aceasta.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.