Distorsionarea discuțiilor despre contextul alegerilor în pandemie

Distorsionarea discuțiilor despre contextul alegerilor în pandemie

În România, liderii politici continuă cu inconștiență drumul spre organizarea alegerilor parlamentare în plină iarnă.

Aproape 19.000.000 de alegători vor fi așteptați la urne pe 6 decembrie, dacă legea transmisă pentru reexaminare de către Klaus Iohannis nu ajunge în Monitorul Oficial în timp util. Doar câteva zeci de mii de persoane din diaspora s-au înscris pentru votul prin corespondeță și, probabil, vor fi mai multe state care vor interzice deschiderea secțiilor de votare pentru organizarea alegerilor din România.

Fără probleme aceste alegeri putea fi organizate la începutul primăverii, constituțional și cu experiența COVID-19 din primăvară. Oricine citește Constituția România vede că se poate și că nu este afectată în niciun fel calitatea democrației. Franța și câteva landuri germane au făcut alegeri locale în martie 2020. Problema este doar pentru partidele care se anunță în viitoarea coaliție de guvernare, deși nu au prezentat încă niciun program electoral și nici nu au trecut prin filtrul alegerilor.

Este adevărat că mai au loc câteva rânduri de alegeri faimoase în această perioadă. Este important să notăm acestă perioadă, căci nu vorbim de decembrie, ci de începutul lunii noiembrie. Exemplul din Statele Unite este dat exemplu deseori. Aici vorbim de un punct relevant, căci noiembrie nu este decembrie, situația fiind mai gravă în lunile de iarnă în privința victimelor COVID-19, după cum arată informațiile din emisfera sudică. Datele din câteva state australiene pot fi date ca exemplu.

A doua problemă relevantă este că în Statele Unite, față de România, este o mare așteptare față de votul poștal, votul prin corespondență. Alegătorii de acolo deja votează prin corespondență, fără să fie în diaspora. Au votat peste 30 de milioane prin corespondență la alegerile trecute din Statele Unite. Probabil vor vota mai mulți acum, când avem pandemie. Mai mult, situația epidemiologică din Statele Unite nu poate fi comparată atât de mult cu cea din România. Vorbim de unități diferite. Vorbim de sisteme medicale diferite. Cele mai multe victime din Statele Unite au venit pe fondul primul val, când nu se știau prea multe despre SARS-COV-2. Acum situația este mai bună, nu la nivelul dezirabilă, dar mai bună, mult peste capacitatea din România.

Așadar, avem în România un moft al partidului aflat la guvernare pentru alegeri parlamentare în plină iarnă, când puteau fi amânate fără probleme pentru martie, fără posibilitatea votului prin corespodență, și cu sistem medical deja extenuat. Pelerinaje, campanie electorală și liber pentru virus. Poate va întreba cineva vreodată câte vieți puteau fi salvate, dacă România avea parte de o guvernare mai puțin imbecilizată, în care de un se vorbește doar de alegeri și nimic altceva.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.