94 de state cu sclavia legală

94 de state cu sclavia legală

În 94 din 193 de state de pe glob, nu există legislație care să criminalizeze sclavia. Sclavia nu este o infracțiune în aproape jumătate din statele de pe Terra în 2020, conform analizei legislației interne din aceste state.

Situația este mai gravă dacă ne uităm la alte instituții și practice asemănătoare sclaviei, la iobăgie, la servitutea pentru datorii, la practice maritale similare sclaviei sau la servitude. Acestea se referă la lucruri diferite, dar corespund mai mult sau mai puțin ideii de sclavie. Desigur, avem și sclavia modernă pe lângă aceasta, nu ca timp, dar nu intrăm în discuție și rămânem la discuția despre formele rudimentare. Stăm un pic mai bine la capitolul legislației privind traficul de ființe umane, muncă forțată, exploatarea copiilor și interzicerea comerțului cu sclavi și sclaviei per se, unde, cel puțin pe hârtie, există legi care interzic aceste practici inumane. Alta este discuția despre realitatea acestor forme de sclavie. Similar, hărțile arată altfel, mai departe de realitate, dacă ne uităm la angajamentele internaționale asumate de diferite state.

Chiar dacă deținerea legală de oameni a fost abolită în ultimele două decenii aproape pe întreg mapamondul, aceasta nu este criminalizată. Cele 94 de state de mai sus se traduc în 49% din state care nu au legislație penală care interzic sclavia.

Cum se explică că sclavia nu este interzisă în plan domestic, în pofida unei mișcări de două secole pentru abolirea sa? Cercetătorii care s-au ocupat de analiza acestui fenomen global spun că pentru „90 de ani (din 1926 până în 2016), exista un acord general că sclavia, considerată din prisma deținerii de alte persoane, nu poate exista, deoarece statele au eliminat toate legile care permiteau drepturile de proprietate asupra persoanelor” (vezi explicațiile din articolul din The Conversation). Aceștia subliniază eroare făcută printr-o astfel de poziționare, în care se spunea că sclavia nu există pentru că a fost în afara legii, deci nu mai era nevoie și de interzicerea ei prin legislație. Juridic, sclavia a fost făcută ilegală prin abolire, dar în fapt aceasta are nevoie de ceva suplimentar – interdicție.

Rezultatele studiului  arată că este nevoie de legislației care să interzică efectiv toate formele de sclavie și instituțiile similare. Baza de date privind antisclavia în legislația domestică este disponibilă la adresa antislaverylaw.ac.uk. Tot acolo este disponibil și un raport al autorilor cercetării cu o analiză și o prezentare a rezultatelor: Antislavery in domestic legislation. An empiral analysis of national prohibition globally (Katarina Schwarz, Jean Allain, 2020, University of Nottingham Rights Lab).

imagine: Antislavery in domestic legislation / Rights Lab

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.