5 fenomene din România mai periculoase ca virusul din Wuhan
… și pentru care nu s-a dat nicio ordonanță de urgență.
La momentul redactării acestui articol, sunt peste 60.000 de cazuri de persoane cu noul coronavirus în China și vreo 500 în afara Chinei. Mai există vreo 15.000 de suspiciuni. Fatalitatea COVID-19, așa cum a fost redenumit de Organizația Mondială a Sănătății (vine de la coronavirus disease 2019), a fost dovedită în aproape 1.400 de cazuri, un singur caz în afara Chinei.
Deja am intrat în a doua lună de coronavirus, depistat prima dată în decembrie 2019. Extrapolând la situația unui an, putem găsi zece lucruri mai periculoase decât epidemia de coronavirus în privința numărului de victime pe care le face anual în România (în România, până acum, avem doar un pacient cu caz confirmat). Lista poate merge de la accidentele industriale la gripa obișnuită.
- Violența domestică. Peste 1.000 de ordine de protecție au fost încălcate în 2018, nefiind soluționat niciun proces din această situație a încălcării ordinelor de protecție un an mai târziu (Libertatea). Nu știu dacă a verificat cineva în mod serios câte persoane mor din această cauză socială, uneori cu ordinul de protecție emis, dar vedem lunar știri de acest tip. Reținem că omorurile sunt deja cea mai gravă formă, mai avem vătămările corporale grave și lista poate continua.
- Accidentele de muncă. Cum Inspecția Muncii în România este o instituție irelevantă și care este mai mult pe hârtie, oricum preocupată mai degrabă de alte hârtii, desi are niște atribuții specifice, nu ne mirăm de cazurile de persoane care au murit în timpul muncii din cauza nerespectării obligațiilor legale de către angajați și angajatori. Vedem săptămânal cazuri de persoane care au murit în țară în urma unor evenimente la locul de muncă.
- Poluarea aerului. Este estimate că 15.126 de oameni au murit în România în 2017 din cauza poluării aerului, întrecuți la numărul de morți doar de state cu populații mult mai largi și, cele mai multe, din afara UE (Europa Liberă). Adăugăm poluării aerului, morțile cauzate de poluarea cu plumb – 3.483, din cauza poluării la locul de muncă – 2.022, din cauza poluării apei, etc. Autoritățile și oamenii neglijează acești ucigași silențioși.
- Viteza și neatenția în trafic. Încă un subiect ignorat, cu multiple cause, este cel al fatalităților din trafic și relaționate traficului. În 2018, aveam cel mai mare număr de fatalități pe milionul de locuitori din Uniunea Europeană. Mai mult, este în creștere. Și nu vă gândiți doar la mașinile implicate în accidente, la pasageri, ci și la utilizatorii vulnerabili ai străzilor și drumurilor – pietoni de diferite vârste, cicliști, motocicliști și nu numai. Mai mult, față de coronavirus, de care poți fi tratat, de cinci ori mai multe victime ale accidentelor rutiere suferă injurii care le schimbă viața. Sunt vreo 2.000 de morți anual în ultimul timp și vreo 30.000 de răniți (Comisia Europeană).
- Decese cauzate de sepsis. Sunt incluse aici și faimoasele infecții nosocomiale. infecții contractate din spitalele din România. Conform datelor Institutului Național de Statistică, 1.930 de decese au fost raportate ca fiind cauzate de sepsis în 2018 (Radio România Actualități). Aparent, scandalurile mediatice au contribuit la o mai bună raportare a acestor cazuri. Peste 20.000 de cazuri de infecții nosocomiale au fost raportat în același an.
Nu am inclus în acest top crima organizată și mafia din România, un subiect tabu, cazurile deceselor cauzate de malpraxis de diferite feluri, decesele cauzate precum înecul (vara, nu este zi fără să apară cazuri, dar nu știm situația reală), decesele evitabile printr-un acces mai facil la medic/spital/medicamente/etc., foamete și lista poate continua. Nu are rost să includem dezastre naturale sau evenimente speciale (atacuri teroriste, de exemplu), deoarece pot fi prevenite, dar nu au avut loc în ultimii ani. Cele cinci puncta sunt doar un început al discuției.