9,1 miliarde de euro promise la conferința de sprijin pentru Ucraina

9,1 miliarde de euro promise la conferința de sprijin pentru Ucraina

Comisia Europeană a anunțat că au fost obținute angajamente de sprijin pentru refugiații și persoanele strămutate din Ucraina în valoare de aproximativ 9,1 miliarde de euro, căreia i se adaugă un miliarde de euro pentru ca împrumuturi din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare pentru acoperirea nevoilor persoanelor strămutate.

Împărțirea celor 10,1 miliarde de euro este mai puțin dedicată Ucrainei, doar cu 1,8 miliarde de euro pentru persoanele strămutate intern, restul de 8,3 miliarde de euro fiind pentru sprijinirea statelor membre UE și ale altor țări care se confrunta cu criza refugiaților ucrainen.

Mai știm despre aceste fonduri că, atunci când este vorba de cele pentru persoanele strămutate intern, cele oferite de guverne vor fi transferate autorităților ucrainene, ceea ce ridică problemele de corupție și trasabilitate a fondurilor, așa cum au fost identificate probleme și înaintea conflictului militar din Ucraina.

Donațiile sectorului privat și ale persoanelor pentru această categorie de persoane vulnerabile vor ajunge la beneficiari prin intermediul agențiilor Organizației Națiunilor Unite.

Angajamentele de 8,1 miliarde sunt împărțite în 4,1 miliarde de euro contribuții financiare și donații în natură pentru refugiați și persoane strămutate, oferite de diferiți actori – guverne, companii, persoane fizice și nu numai. Restul de 5 miliarde de euro sunt oferite ca împrumuturi și granturi din partea Băncii Europene de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Comisia Europeană va oferi, pe lângă sprijinul de până acum, încă un miliarde de euro pentru Ucraina, 600 de milioane fiind sprijin pentru persoanele strămutate din această țară, oferite, în principal, prin intermediul autorităților din UCraina, iar 400 de milioane de euro vor fi oferite pentru a sprijin statele membre care se confruntă cu criza refugiaților prin folosirea fondurilor disponibile și alte fonduri dedicate inițial securității și ordinii publice din interiorul UE.

O sumă consistentă din restul sumelor provine din fondurile ce coeziune ale statelor membre ale Uniunii Europene.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *