Programul Rabla pentru electrocasnice este definiția furtului

Programul Rabla pentru electrocasnice este definiția furtului

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este unul dintre programele publice de subvenționare a electrocasnicelor cu consum redus de energie printre cele mai aberante.

De exemplu, presa anunță că astăzi începe o nouă etapă, conform comunicării Administrației Fondului de Mediu. După câteva ore, Administrația Fondului de Mediu anunță că bugetul de 15.000.000 de lei a fost epuizat și că toate tichetele s-au alocat în 90 de minute. 90 de minute, necesitatea de a avea conexiune la internet pentru a beneficia, comunicare deficitară.

Adică instituția care aruncă aceste fonduri publice spune că în 90 de minute s-au epuizat vreo  40.000 de tichete (ipotetic, un număr similar de beneficiari, dar înțeleg că anul acesta cei care și-au făcut cont pe site au putut să solicite chiar mai multe tichete) pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare într-un program despre care nu se știa mai nimic cu privire la lansare cu câteva zile înainte.

Ghidul de finanțare conține 0 informații despre incompatibilități, conflicte de interese, insider trading și alte aspecte penale care sunt standard până și în Ungaria, nu doar în Germania, Franța și alte locuri. Programul „Rabla pentru electrocasnice” are nevoie de o auditare serioasă. Nu par a fi respectate principii de bază de disciplină bugetară și de programare a măsurilor publice.

S-au mai făcut astfel de alocări și în anii anterior, chiar și anul acesta au mai avut loc alte etape. Programul este o aberație. Practic, unii cetățeni plătesc taxe și impozite către state din care alți cetățeni să își cumpere electrocasnice prin casă. Unii ajung cu mai puțin bani acasă din munca pe care o depun pentru ca alții să primească de la stat tichete pentru electrocasnice. Culmea este că nu este furnizat niciun bun comun prin acest mecanism. Nu există nicio garanție că cele mai dăunătoare mediului electrocasnice sunt înlocuite.

Mai repet aberația: autoritățile statului te taxează pentru a folosi banii obținuți de tine pentru ca alții să își cumpere electrocasnice verzi pentru casă. Dacă aceasta nu este definiția furtului, nu știu care este.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.