246 de milioane de euro pentru IMM-uri românești

246 de milioane de euro pentru IMM-uri românești

Din când în când, aud și știri pozitive despre atragerea unor fonduri prin diferite instrumente de finanțare puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Mi-aș dori să fie mai multe și să fim mai pregătiți să le folosim. Suntem, de exemplu, codașii Europei la utilizarea Fondului European de Investiții Strategice, dar nu despre acest subiect este articolul.

Pe 11 mai, Fondul European de Investiții și Raiffeisen Bank au semnat un acord COSME prin care banca va putea să ofere împrumuturi de circa 177 de milioane de euro întreprinderilor mici și mijlocii din România. Acordul este sprijinit prin Fondul European de Investiții Strategice și va permite băncii să sprijine accesul la finanțare pentru aproximativ 2.000 de companii din întreaga țară.

sursa imagine: Mattpix / Shutterstock.com

Inițiativa pentru IMM-uri pentru România în mișcare

Pe 17 mai, au fost semnate primele acorduri ale Inițiativei pentru IMM-uri pentru România. Aceste acorduri sunt între Grupul Băncii Europene de Investiții și următoarele bănci comerciale: Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, ProCredit Bank. Anunțul vine la mai bine de un an de la adoptarea de către Comisia Europeană a Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri pentru România (martie 2016) și la jumătate de an de la semnarea acordului dintre Grupul Băncii Europene de Investiții cu Guvernul României și Comisia Europeană pentru implementarea inițiativei.

Acordurile cu privire la tranzacțiile de garantare ale Inițiativei pentru IMM-uri cu cele trei bănci comerciale urmăresc generarea a aproximativ 246 de milioane de euro pentru finanțarea IMM-urilor din România, aproximativ jumătate din ținta de 540 de milioane de euro sub această inițiativă. Aproximativ 4.300 de IMM-uri vor beneficia de acces mai ușor la finanțare, incluzând micro-întreprinderi și start-upuri, prin intermediul acestor acorduri, printre facilitățile pe care le vor avea fiind și dobânzi mai mici pentru finanțare.

România contribuie cu 100 de milioane de euro din fondurile europene structurale și de investiții (mai exact, din Fondul European de Dezvoltare Regională). Alături de această contribuție se găsesc fonduri din bugetul central al Uniunii Europene, prin programul Horizon 2020, și fonduri ale Grupului Băncii Europene de Investiții alocate acestui program.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.