Ziua europeană a obezității. Cum stăm?

Ziua europeană a obezității. Cum stăm?

Ziua europeană a obezității este amintită în fiecare an pe 20 mai. România încă nu este membru al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), însă se îndreaptă spre această direcție. Prin urmare, este interesant să aruncăm o privire asupra trendurilor din zona obezității.

Rate obezitate la populatia adulta in 2015. sursa: OECD Health Statistics, iunie 2017

Obesity Update 2017 a fost publicat acum câteva zile și conține o serie de date pentru statele analizate:

  • unul din doi adulți și unul din șase copii sunt supraponderali sau obezi;
  • cele mai mare rate ale obezității din OECD se află în Statele Unite, Mexic, Noua Zeelandă și Ungaria;
  • inegalități sociale în privința obezității și supraponderalului, un caz special fiind în privința femeilor. Autorii documentului afirmă că „în aproximativ jumătate din cele opt țări pentru care există date disponibile, femeile cu un nivel mai redus de educație sunt de două-trei ori mai predispuse să fie supraponderale față de cele cu un nivel înalt de educație”;
  • unele state au aplicat politici fiscale pentru a crește prețul produselor nesănătoase și pentru a încuraja o dietă mai sănătoasă: Belgia, Finlanda, Franța, Mexic, Ungaria.

Soluțiile pentru reducerea obezității în rândul populației necesită pachete de politici publice. Aceste pachete includ campanii de comunicare, încurajarea utilizării social media și a noilor tehnologiei pentru promovarea sănătății publice (aplicații mobile, de exemplu), intervenții în școli, intervenții prin intermediul asistenței medicale primare, diferite politici de reglementare (etichetarea, reglementarea mai strânsă a reclamelor prin media pentru a reduce expunerea la produse mai puțin sănătoase, unele țări au impus chiar interzicerea reclamelor la alimente și băuturi în perioada în care copiii formează principala audiență, de exemplu), politici fiscale.

sursa: OECD Obesity Update 2017

Care sunt trendurile pentru 2030?

Creșterea constantă a ratei obezității va marca cel puțin următorii ani, până în 2030. Estimările arată că 47% din populația Statelor Unite va fi obeză în 2030, 39% a Mexicului, 35% a Angliei. La polul opus se află Italia și Coreea, cu 13% și 9%. Coreea recuperează printr-una dintre cele mai rapide creșteri ale ratei obezității, creștere rapidă întâlnită și în cazul Elveției.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.