O dezbatere publică în Amman

Am petrecut săptămâna trecută în Amman, capitala Iordaniei. Am participat într-un debate exchange româno-iordanian în urma unui proiect desfășurat atât în România, cât și în Iordania, axat pe promovarea dezbaterilor.

În România, a fost o selecție online, apoi au urmat șase zile de training pe dezbateri, continuând cu o competiție desfășurată online între studenți din țară și din Iordania. Mi-a părut extrem de bine să cunosc competitorii acolo și să aflu ce se afla în spatele argumentelor aduse de aceștia în dezbaterea online.

Proiectul a fost pus pe picioare de Leaders of Tomorrow, un ONG realizat de tineri iordanieni cu o activitate interesantă și impresionantă, dacă mă uit la Diwanieh, proiectul prin care sunt desfășurate dezbateri publice pe teme de interes pentru comunitate, și ARDOR, de cealaltă parte.

În acest articol, vreau să prezint modul cum s-a desfășurat dezbaterea publică din Amman. Înainte să plec, văzusem o serie de imagini pe facebook și fusesem un pic impresionant. Erau sute de participanți în spații deschise, publice, deci un interes dovedit față de această inițiativă. Acolo, am avut ocazia să văd cum se desfășoară, cum se pregătește și cât de implicați au fost participanții.

La întoarcere, chiar visam cum ar arăta o astfel de inițiativă în Focșani, oraș în care am stat patru ani. Încerc să îmi dau seama dacă oamenii ar fi interesați de un astfel de eveniment și dacă l-ar lua în serios, căci asta chiar este problemă. Observ că pe la noi facem din ce în ce mai multe acțiuni fără un rezultat căutat. Mă întreb unde este impactul și valoarea adăugată a proiectului, în afară de a fi raportat în trei rânduri la final. Încă visez.

La ora 17:00, am sosit în locul în care avea loc dezbaterea. Era sâmbătă, iar echivalentul zilei de sâmbătă pentru ei este duminica noastră. Câteva sute de scaune sunt așezate în fața unei scene într-un parc public, lângă National Museum of Fine Arts. Văzusem locul cu câteva zile înainte și fusesem impresionat: foarte multe sculpturi și într-o stare impecabilă. Câteva minute mai târziu, sosesc băieții cu sonorizarea, dar și reprezentanții unei televiziuni. Dezbaterea va fi televizată. Ulterior, mai ajung câteva.

Nu o să vorbesc despre pregătirile de dinainte, despre trimiterea invitațiilor, despre promovarea evenimentului1, rezumându-mă doar la dezbaterea efectivă și orele de dinainte.

Oameni din diferite domenii, mulți artiști2, activiști, dar și turiști și oameni interesați de dezbateri au venit la eveniment. O doamnă m-a întrebat mai multe detalii cu privire la ceea ce urmează să se întâmple, știind doar tema. I-am explicat formatul dezbaterilor, dar și faptul că înainte studenți din două țări, după ce s-au pregătit, vor susține pro și contra moțiunea. Același format a fost urmărit și de invitații din sfera publică iordaniană. A fost încântată și am încheiat discuția vorbind despre programul de studii pe care îl urmez în țară și perspectivele de viitor.

Reflectoarele sunt aprinse, lumea se înregistrează, ocupă locurile. În jur de 200 de participanți de toate vârstele sunt prezenți la dezbatere. Moțiunea care urmează a fi dezbătută este dacă arta ar trebui sau nu să fie finanțată de Guvern. Echipa afirmatoare vine cu o strategie, propunând alternative și explicând că intervenția statului trebuie făcută în alte domenii. Echipa negatoare, cea care susținea finanțarea guvernamentală, a venit la rândul ei cu contraargumentarea și cu evidențierea rolului și avantajelor pe care îl poate avea investiția statului în artă și artiști. A fost o primă dezbatere de aproximativ jumătate de oră care s-a lăsat cu aplauze. Doi studenți români și patru din Amman au fost implicați.

A urmat intervenția unui comedian cunoscut la nivel național. Intervenția sa a fost tot pe această moțiune, reușind să descrețească frunțile participanților și să ofere ofere câteva ocazii care au stârnit hohote de râs.  A fost urmat de cea de-a doua dezbatere, de data asta, în limba arabă.

Două echipe, moderate de reprezentantul Leaders of Tomorrow, au dezbătut rolul artei. Din când în când, îmi întrebam un coleg ce se spune, dat fiind că vedeam oamenii fiind din ce în ce mai implicați, iar reacțiilor lor deveneau foarte impresionante. S-au legat inclusiv de modul în care a evoluat arta cinematografică în ultimele trei-patru decenii.

Publicul s-a implicat foarte mult. După pozițiile celor patru debateri, moderatorul a avut o treabă destul de grea în privința împărțirii intervențiilor, căci publicul era foarte interesant. Timp de aproximativ două ore, parcul respectiv a dat naștere argumentelor, întrebărilor și răspunsurilor. Nici nu am văzut când s-a făcut noapte. Reacțiile s-au văzut și în zilele următoare în mass-media.

La final, toată lumea și-a dat mâna. Discuțiile au continuat între participanți, fiind și un moment oportun pentru poze de grup. Am preluat și eu câteva de pe pagina Diwanieh și le-am inserat prin acest articol. Am plecat de-acolo cu speranța că voi vedea și pe la noi, la un loc, toți actorii care pot sprijini rezolvarea unei probleme a comunității locale: fără uși închise, cu interes dovedit, cu argumente și, totodată, open-minded. Se întâmplă, dar se poate și mai des.

  1. făcută public, atât online, unde social media a jucat un rol important, cât și offline prin parcuri, cafenele, locuri perfecte pentru afișaj []
  2. explicabil, dată fiind tema dezbaterii []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.