Obligația generalizată a purtării măștilor în spații deschise peste tot în țară este o inepție

Obligația generalizată a purtării măștilor în spații deschise peste tot în țară este o inepție

„Portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri din interior, cum e aici în sala Guvernului sau în exterior.” – Klaus Iohannis
Se împlinește un an de când ei (PNL-PMP, ALDE, cu sprijin tăcut al PSD) sunt la guvernare și un an de când există coronavirusul, iar aceștia nici acum nu au o minimă înțelegere a problemei măștilor.
Sunt unul dintre fanii purtărilor măștilor, de altfel o port constant și recomand purtarea măștii, dar anunțul făcut în seara asta de președinte și prim-ministru este lipsit de orice fundamentare.
1. Accesul la măști rămâne o problemă generală la nivel de țară. Am trecut prin stare de urgență, iar acum suntem în stare de alertă; timp în care accesul ar fi trebuit îmbunătățit. Din luna martie se știe că va veni al doilea val și că va fi grav decât primul. Știm de peste o sută de ani că masca este un elemente cheie de protecție. În același timp, aprovizionarea cu măști, deși a fost considerabil îmbunătățită, rămâne o mare problemă la nivel național. Logistic și economic sunt mari probleme. Este pur și simplu jaf, nu mai spunem de raportarea la veniturile populației. Măștile sunt foarte scumpe și greu accesibile în țară. Le găsești cu greu în cele mai multe localități. Nu mai spun că unele deși își asumă conformitatea, a dubii că ar rezista le teste minime.
2. Despre purtarea în toate locurile publice. Organizația Mondială a Sănătății spune clar despre spațiile deschise că măștile trebuie purtate în locurile unde nu este posibil să menții o distanță de cel puțin un metru de alții și în alte locuri aglomerate. Purtat înseamnă purtat corect în aceste locuri. Problema este că, în lipsa supravegherii în masă (cu care sunt în dezacord) este imposibil să știi cine o poartă corect sau nu în locurile aglomerate. E absurd să fii obligat să porți măști pe străzi goale sau într-un parc public vizitat de câteva zeci de persoane pe oră. În versiunea precaută, doi metri distanță și evitarea locurilor aglomerate sunt comportamente dezirabile și responsabile.
3. Ai simptome de răceală? Stai acasă de la primele. Ai alte simptome specifice COVID-19? Stai, din nou, acasă, iei concediu. Dacă trebuie să ieși undeva, porți neapărat mască. E cea mai bună modalitate pentru a-i proteja pe ceilalți. Știu că sunt multe probleme legale încă nerezolvate privind relațiile contractuale pe care le avem. Dar aici e vina strictă a Guvernul României: nici până acum nu a reușit să facă un grup de lucru funcțional care să faciliteze reglementările de intervenție pe probleme de muncă legate de COVID-19, iar la DSP-uri au pus 90% oameni de la partid. Dura o săptămână pentru reglementarea acestor probleme.
4. Să vorbim un pic despre măști și locul de muncă. Asigurarea măștilor la locul de muncă este obligația angajatorului. Din păcate, ITM-urile sunt în mare parte disfuncționale în România, acestea ar trebui să tragă un semnal clar privind abuzurile comise cu obligarea angajaților să vină la muncă pe masca lor sau să o folosească pe acestora în orele de muncă. Cu actuala conducere a Ministerului Muncii, în curând o echipă de viitori parlamentari, problema rămâne doar parțial rezolvată. Dreptul european este de partea angajatului pe această problemă. Contrar spuselor președintelui, este o prostie purtarea măștilor la toate locurilor de muncă. Criteriile de bază sunt aceleași în evaluarea acestei necesități: distanța fizică, aglomerarea (în spațiu și timp).
5. Obligativitatea măștilor. Este recomandat ca acestea să fie purtate de cât mai multă lume acolo unde este cazul. Dar sunt o serie de categorii de persoane pentru care este chiar nerecomandat să poarte măștile, în principal din motive de sănătate și mobilitate. Sprijiniți aceste persoane, unele pot fi tinere, altele în vârstă, unele în rândul adulților activi, astfel încât să aibă cât mai puțină nevoie de a merge în locuri aglomerate.
imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.