Votul nul este o opțiune politică legitimă

Votul nul este o opțiune politică legitimă

Anularea votului este o opțiune electorală legitimă. Sunt diferite motive pentru care alegătorii aleg această opțiune, în principal ca o metodă de manifestare a nemulțumirii.

Mi-aș dori să avem și noi opțiunea cu ocazia alegerilor prezidențiale, dar și la celelalte alegeri, de a avea opțiunea unui „scratch vote”, în care ai o căsuță în care bifezi că nu votezi pe niciunul dintre cei de pe buletinul de vot. Este denumit ca vot alb în diferite țări, dar am o problemă cu această denumire, deoarece votul în alb în practicile din țară duce cu gândul la un alt comportament. În unele locuri, votul alb vine cu diferite opțiune, în cazul în care numărul celor care și-au exprimat nemulțumirea așa este ridicat.

5,5% dintre bulgari au pus ștampila astfel la alegerile prezidențiale din 2016, iar în Norvegia, la alegerile parlamentare, ai opțiunea votului alb.

Graficele mele favorite cu ocazia acestor alegeri prezidențiale sunt disponibile mai jos. Am prelucrat câteva date pentru a obține situația voturilor nule în istoria alegerilor prezidențiale din România din 1992 până în 2019.

Oferta electorală din primul tur pare din ce în ce mai bună, în scădere ca voturi negative, în timp ce în turul al doilea se trăiește epoca marilor dezamăgiri, normală într-un regim pluralist, dar care ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu privire la calitatea candidaților și a programele politice finaliste. Aproape dublu voturi nule în 2019 față de 1996 sau 2004.

Totuși, ținând cont de rolului votului negativ în politica din România, sunt și mai reținut cu privire la introducerea unei opțiune clare pentru votul alb pentru alegerile bazate pe partide. Fiind un vot valabil exprimat, în condițiile unui prag destul de mare, 5%, partidele mici ar atinge mai greu pragul intrării în consilii locale, județene sau în legislativ, acesta fiind mărit. Tendința alegerii răului cel mai mic ar contribui, într-o astfel de formulă, la reducerea opțiunilor politice viabile.

grafic: Mădălin Blidaru
grafic: Mădălin Blidaru

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.