Vor apărea noi cerințe de mediu pentru etichetele produselor?
Comisia Europeană a înregistrat recent două inițiative cetățenești. Înseamnă că inițiatorii vor putea colecta semnături. Dacă vor avea peste un milion de declarații de sprijin într-un an, cu o susținere în cel puțin șapte state, Comisia va trebui să declanșeze o serie de acțiuni ca răspuns la propunerile formulate, evident în baza unei analize clare în care există și posibilitatea de a spune de ce nu poate acționa în baza unor condiții de admisibilitate. Însă ambele au șanse de a trece de faza semnăturilor, întrucât sunt bazate pe teme care prind la publicul european, fiind din zona de mediu.
Una se referă la consolidarea cadrului european de a interzice testările cosmeticilor pe animale și de a aduce pe piață ingrediente testate pe animale. Propunerea vine chiar cu un calendar pentru reducerea treptată până la eliminare a tuturor formelor de testare pe animale înainte de 2024. A doua este cea care mi-a atras atenția. Este vorba de stabilirea unui „ecoscor european”. Organizatorii inițiativei fac un apel pentru propunerea acestui indicator în mod obligatoriu pe etichetă pentru a oferi consumatorilor informații despre impactul de mediu al produselor fabricate sau vândute pe piața UE. Etichete ar urma să fie bazată pe un calcul standard al indicatorului, identificabile vizual, plecând de la acoperirea inițială a alimentelor și produselor de vestimentație, mergând către acoperirea tuturor tipurilor de produse. Destul de ambițioși promotorii.
Propunerea a fost înregistrată de un grup de tineri din Europa, în particular din Europa Occidentală, care doresc ca instituțiile europene să acționeze pentru furnizarea acestor informații pe pachetele produselor de pe piața internă. Sistemul de informare propus ne este cunoscut, fiind similar cu cel de la calculul eficienței energetice: A – foarte prietenos cu mediul, F – foarte dăunător mediului. Ideea are ca obiective realizarea de decizii informate de către consumatori asupra impactului de mediu asupra produselor, încurajarea reducerii impactului de mediu și furnizarea unui sistem uniform de etichetare bazat pe un calcul standard pentru întreg teritoriul UE pentru a evita confuziile între diferite categorii de etichete de mediu.
În următoarea perioadă, inițiativa va fi deschisă pentru semnături.