Voluntari pentru asistența umanitară oferită de UE

Voluntari pentru asistența umanitară oferită de UE


Milioane de oameni sunt afectați în diferite colțuri ale lumii de dezastre naturale sau antropice, având nevoie de ajutor pentru asigurarea nevoilor de bază. Diferite organizații și voluntari oferă printre primele măsuri de asistență în momentul în care oamenii au nevoie de adăpost, apă curată, hrană și protecție în urma acestor dezastre.

Uniunea Europeană are un program prin care sprijină acordarea de ajutor de către cetățenii europeni în operațiunile umanitare și de protecție civilă: voluntari pentru asistența umanitară oferită de UE/voluntarii ajutorului UE (în engleză, EU Aid Volunteers).

Programul aduce împreună voluntari și organizații din diferite țări pentru a oferi sprijin practic pentru proiectele de asistență umanitară și pentru a contribui la consolidarea capacităților din teren în zonele afectate de dezastre.

În cazul persoanelor, Uniunea Europeană oferă un sprijin pentru voluntari pentru asigurarea subzistenței în timpul misiunii și un program de formare pentru voluntari pentru a se asigura că aceștia sunt pregătiți înainte de plecare. În cazul organizațiilor, după un proces de certificare, acestea au posibilitate a acoperi nevoile de personal în cazul proiectelor de asistență umanitară și protecție civilă.

Pentru a fi un voluntar al asistenței oferită de UE, trebuie să ai peste 18 ani și să fii cetățean al Uniunii Europene sau rezident pe termen lung în Uniunea Europeană. Programul de voluntariat într-un proiect de asistență umanitară în Africa, Asia sau America Latină este full-time și durează între o lună și optsprezece luni. Există și posibilitatea unui voluntariat online, oferi sprijin de acasă unor proiecte, în măsura sarcinilor posibile astfel.

Programul EU Aid Volunteers oferă cetățenilor europeni posibiltiatea să devină voluntari în proiecte umanitare în întreaga lume ca manifestare a solidarității, oferă sprijin profesional prin intermediul voluntarilor pregătți pentru comunitățile afectate de dezastre, oferă sprijin pentru dezvoltarea capacităților organizațiilor umanitare din țările lovite de dezastre și asistență tehnică organizațiilor din UE pentru a-și îmbunătăți capacitarea de a participa în proiecte aflate sub egida EU Aid Volunteers.

Mai multe informații sunt disponibile pe portalul inițiativei – EU Aid Volunteers. Tot acolo sunt afișate și locurile vacante în proiecte curente de asistență umanitară, cu detalii exacte despre ceea ce se cere din partea celor care doresc să devină voluntari.

imagine: EU/ECHO

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.