Vin alegerile parlamentare

Vin alegerile parlamentare

Am observat că sunt publicate foarte multe sondaje în ultimele două săptămâni de campanie electorală. În unele state europene, este chiar interzisă publicarea sondajelor în timpul campaniilor, deoarece contribuie la manipularea opiniei publice. Dacă urmărești mai mult timp ceea ce se întâmplă în politica românească, de la un timp știi ce firmă va publica ce sondaje și cine va fi mai bine sau mai rău în acele sondaje. Nu intrăm în problemele caselor de sondare a opiniei publice din România, căci este o temă separată și mare. Avem sondaje după toate gusturile. Este însă important să reținem că acestea oferă de cele mai multe ori, chiar și cele serioase, o imagine care depinde de foarte mulți factori și care, desigur, poate fi influențată. Nimeni nu va deconta politic tragedia de la Piatra Neamț, în care politizarea a omorât oameni nevinovați veniți să se trateze de COVID-19. Tema s-a evaporat.

Alegerile din 6 decembrie 2020 vor avea multe probleme. În primul rând, vom avea o participare la vot istorică, în sensul negativ, acela al prezenței. De asemenea, campania electorală a fost deconectată de temele de interes public. Cu excepția UDMR, toate partidele parlamentare actuale își propun să privatizeze sistemul național de sănătate, ceea ce nu a reușit nici Margaret Thatcher. Au scris acest punct în program, dar cine citește programe, când sloganul și postările sponsorizate domină opinia publică. Nu am avut nicio dezbatere pe teme care contează, nici măcar pe COVID-19. Am urmărit vinerea trecută o discuție între reprezentanții PNL și PSD la Digi 24 privind campania pentru vaccinare, în care cei doi erau de acord și nu ieșeau din linia de partid. A cărui partid? PNLPSD. O asemenea congruență de opinii nu întâlnim nici măcar într-un singur partid democratic occidental. Educația lipsește de pe agendă, chiar dacă România este singura țară care a spus că în pandemie nu contează viitorul copiilor. Nu mai vorbesc de temele privind viitorul economic al României. Lipsa temelor electorale care nu sunt pe agenda publică este lungă, ceea ce ne duce la o altă problemă: ce alegeri sunt cele în care nu poți alege și nici măcar nu poți ști ce poți alege?

Mașinile de propagandă funcționează bine, fondurile pentru activități politice merg și acelea super bine, mașinăriile de partid sunt mulțumite. Și marile probleme apar din mulțumire, complăcere. Complăcerea nu aduce dezvoltare. În cel mai bun caz, este instrumentalizată de unii și folosită în propriul interes, dar nevoile publice cad în plan secund. Nu putem avea o politică democratică fără dezbateri, fără alternative, fără libertăți politice substanțiale, în care temele de interes general sunt tabu. Și aici apare o altă mare întrebare: cui servește politica care se face în România? Apar deseori mesajele cu faptul că și alte părți sunt întreținute mașinăriile de propagandă, că este finanțată pe diferite căi activitatea politică, că partidele sunt puternice. Doar că în celelalte părți se văd diferențe și se discută la nivel substanțial. În Polonia, PiS, cu toate tarele sale, a schimbat radical status quo-ul convenabil al PPE-ului din Polonia și a abordat câteva teme grele. În Germania, opoziția oferită de Verzi, FDP și AfD la Marea Coaliție reflectă noi teme pe agenda publică. Emmanuel Macron, cu un partid de traseiști format peste noapte, a reușit să schimbe fața Franței în trei ani. Nu mai vorbim de Statele Unite, unde va începe reconstrucția Partidului Democrat și a Partidului Republican sub presiunea din afară, venită fie de la stânga progresistă, fie de la trumpiști. Aici, alternativele par să fie capturate înainte să aibă un cuvânt de spus. Ori s-ar putea ca acesta să fie nivelul, ceea ce dă niște rezultate cu minus în momentul în care „sistemul” va crăpa. Ține, este drept, și de educația politică deficitară, mai ales cea furnizată de partide politice și de ideologi publici.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.