Anatomia reacției la un comentariu pe Facebook

Anatomia reacției la un comentariu pe Facebook

Reprezentanța Comisiei Europene în România transmite mesajul președintelui Ursula von der Leyen privind alocare a trei miliarde de euro prin SURE pentru România. Se întâmpla pe 1 decembrie, iar mesajul și comentariile pot fi citite aici. Mesajul comunicatorilor executivului european vine chiar în limba română.

Problema este că mesajul are niște probleme, plecând de la esențial: România primește un împrumut de trei miliarde de euro, nu primește trei miliarde de euro. De la cadou la împrumut este distanță destul de mare.

Mai sunt câteva probleme cu mesajul. Spune că sprijinul va contribui la acoperirea unor costuri, dar este incomplet. Nu sunt amintite toate categoriile de costuri.  Nu spune nimic de bonusurile pentru DSP care vor acoperite din cele trei miliarde de euro. Și știm „performanțele DSP”-urilor în pandemie. Facem abstracție de faptul că am aflat că aceste instituții există la scară largă. Mesajul nu spune nici faptul că acele costuri au fost deja suportate începând cu februarie 2020, inclusiv șomajul tehnic pentru corporatiști. Da, națiunea se îndatorează pentru a oferi ajutoare sociale corporatiștilor, unii dintre ei neplătind nici taxe. Trecem peste definiția lucrătorilor independenți, căci este limitată strict la PFA-uri în înțelegerea programului. Problemele de conținut sunt mai mare.

Postarea are vreo 1.000 de reacții, vreo 380 de distribuiri și vreo 41 de comentarii. Am lăsat și eu un comentariu pe subiect:

„Prețul avantajos” amintit de Comisia Europeană în comunicat nu reflectă diferențele de schimb valutar leu/eur și nici poziția euro pe piețele internaționale în viitor. Se așteaptă o devalorizare a leului de peste 7% pe un scenariu normal în următorii 4-5 ani, fără a include scenarii care pot agrava situația macroeconomică a țării, iar aderarea este istorie pe datele actuale. Intern, legislatia actuala favorizează alocări deficitare ale acestui sprijin, mai ales ca nu vor fi reforme semnificative.

Comentariul este cam adevărat. Nu intrăm în discuția despre valoarea împrumutului, căci împrumuturile din ultimul timp oricum sunt fără număr. Comentariul are 4 „likes”, 1 „wow”, 1 „hehe” și 1 „angry”. Are și cinci replici la comentariu cu reacții mult mai bune. Evident, niciun comentariu nu are nicio treabă cu subiectul sau cu tema. Mai sunt și alte referințe similare în alte comentarii, dar cu aluzie directă la ceea ce am scris.

Pe scurt, comentariile în lanț vine pe baza opțiunii electorale pe care am spus că o am la aceste alegeri. Nici măcar nu s-au uitat pe material să vadă că este un vot de protest față de delirul în masă întâlnit în propaganda celorlalte partide.

Oamenii și-au făcut timp să facă capturi de ecran, să decupeze reacția după verificarea profilului de Facebook, să lanseze aluzii și atacuri la persoană nesusținute. Nu sunt sigur cum să etichetez aceste reacții, așa de ușor de îndreptat într-o direcție sau alta. Dar ceea ce mă uimește este că nicio reacție nu are treabă cu subiectul. Niciun comentariu la subiect, iar aici am putea vorbi despre rolul școlii între a forma papagali și cetățeni care pot purta o conversație pe o temă, care să aibă curiozități, să pună întrebări, să expune noi perspective, să poată măcar să descrie o situație concretă. Nimic dintre toate acestea în reacții, doar referințe la ruble.

Este o problemă structurală a Facebook și a modului în care este susținut dialogul public pe această rețea. Ține și de dezintermedierea discursului pe platforme digitale și de destructurare a autorității în anumite domenii.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.