Surprinzătorul Vaslui

Am ajuns de-a lungul timpului în diferite orașe și localități, atât din țară și de peste hotare. Uneori am rămas surprins, alteori nu. Cu toate acestea, pe 13 mai, în jur de 5:30, trenul, după 6 ore, a oprit în Vaslui. Peste câteva minute s-a făcut zi, motiv pentru care am trecut la colindat la noul oraș vizitat.

Știm despre Vaslui că este, în general, pe ultimul1 loc în topul județelor din perspectiva indicatorilor socio-economici. Ajunge la știri cu întâmplările, de cele mai multe nefericite, în care evenimente șocante sau de cancan se petrec pe acolo. Aparține de una dintre cele mai dezavantajate regiuni din Europa, iar perspectivele pe termen mediu sunt la fel de sumbre.

Potențial nu există. Orașul este îmbătrânit. Oportunitățile sunt reduse, iar dezvoltarea acestora este condiționată de diferite legături. Din punct de vedere al transportului, este condamnat în prezent. Nu există legături directe din estul Moldovei spre Transilvania. Nu există legături feroviare cu orașe din apropiere, iar dezvoltarea acestora este improbabilă pe termen mediu.

Am coborât din tren și am pășit într-o gară care arăta modernizată. Într-adevăr. Am văzut multe panouri legate de finanțarea europeană și cofinanțarea locală sau guvernamentală pentru investiții.2 Era curat. În interior erau info kiosk-uri, iar clădirea, micuță, facilita un cadru bun de socializare. Din păcate, Vasluiul are o problemă cu toaletele. În gară, aveai nevoie de o solicitare către un angajat pentru a avea acces la ele. Măsura poate fi justificabilă, dar mai e până departe.

Am ieșit pe ușă. Soarele luminase o parte din drum și am fost surprins de un mic spațiu verde din față gării. Foarte curat, am zis că este ceva așteptabilă. În fond, multe orașe au amenajat frumos spațiul din fața gărilor; este primul lucru văzut de un călător. Nu m-am așteptat să văd locuri deschise dimineața șa 6 în care poți să bei o cafea, însă asta a fost un avantaj pentru mica mea călătorie prin Vaslui. Google Maps a fost un ajutor pentru început, dar apoi mi-am dat seama că bulevardul principal este un reper excelent. De altfel, orașul are vreo 55 000 de locuitori, fiind depășit chiar și de un alt municipiu vasluian, Bârladul. Am plecat.

În oraș, am observat prima dată un fum negru ieșit pe câteva coșuri industriale. Ajuns in the middle of nowhere, acesta era un aspect care îmi confirma imaginile auzite despre Vaslui. Oraș mic, la granița Uniunii Europene cu Republica Moldova, cu un șomaj în rândul tinerilor de aproximativ 27%, necompetitiv,  cu un procent însemnat din angajați în sectorul public. Apoi, trec pe lângă un pod peste un mic râu. Era poluat, deșeurile fiind vizibile. Ajung în centrul orașului. De la gară spre centru am văzut 15 minute, timp în care am deschis și camera telefonului pentru câteva capturi de pe loc. Centrul, pe de o parte, era în construcție. Un bulevard refăcut cu finanțare europeană, în principal.3 Situația în care era explica praful și alte aspecte neplăcute de pe marginea sa.

În schimb, Vasluiul m-a uimit prin spațiile verzi pe care le are. Desigur, finanțate prin fonduri europene. Nu voi râde despre acest aspect, la fel cum nu râd despre alte măsuri din alte zone care au avut impact asupra dezvoltării: săli de sport, terenuri de fotbal, parcuri rurale, telecabine în locuri nesustenabile. Desigur, prioritizarea este greșită, fiind nevoi mai urgente în zonă, precum slaba competitivitate, șomajul, infrastructura, dar mă bucur că autoritățile au acordat atenție și aspectelor ce țin de societate și de mediu. M-am simțit în Vaslui ca într-un adevărat oraș european, din punctul de vedere al spațiilor verzi și posibilităților de recreere în aer liber. Cel puțin pe distanța gară – centru – Parcul Copou, Vasluiul este impresionant pentru dimensiunile sale.

Parcurile verzi, udate zilnic4, cu multe flori, colorate, cu oameni muncitori care să le îngrijească, cu bătrâni veniți să se plimbe5 au reprezentat o surprindere. Dimensiunea lor este măricică, având în vedere contextul. În fine, după cum veți vedea în imagine mai jos, am întâlnit cel mai locuibil6 oraș bazat pe spații verzi din țară.

În concluzie, nu pot spune că sunt dezamăgit cu investiția făcută. Sunt surprins. Este bine că există, exceptând logica arbuștilor mediteraneni de pe străzile din Vaslui7. E nevoie de parcuri moderne în orașele din România, dar sunt nevoi mai importante. Nu văd valoarea adăugată reală, despre care se vorbește pe 2014-2020 în apelurile pentru finanțări europene, care este adusă de un astfel de proiect. Să nu mai spun că sustenabilitatea acestor inițiative nu numai că pare un tabu, dar pare să nu existe. Mă întreb cu ce fonduri autoritățile locale vor asigura îngrijirea acestor spații verzi după ce proiectul va fi încheiat. Mă întreb care este opinia locuitorilor Vasluiului despre inovațiile environmentaliste aduse de tanti UE8. Mă întreb dacă modelul va fi preluat și dacă vor exista investiții de substanță pe viitor. Vasluiul este un oraș al contrastelor, dar speranțe sunt (ca întotdeauna).

Galerie foto:

 

  1. penultimul, antepenultimul []
  2. Într-un fel, este o măsură bună. Vezi cât de activ a fost un oraș în perspectiva dezvoltării pe baza fondurilor europene. Măsura marcării publicitare a finanțării europene nu este un obicei vechi la nivelul Comunităților Europene și Uniunii. Avantajul este un plus pentru informarea cetățenilor, pentru creșterea prestigiului UE și pentru diminuarea dozelor de minciuni de pe plan local. []
  3. Am aflat ulterior că Vasluiul, atât orașul, cât și județul, folosesc fonduri europene destul de bine: modernizare spital, refacerea gropii de gunoi, câteva drumuri, ceea ce este admirabil. Coeziunea este un principiu valoros în Uniune. []
  4. și, din nefericire, făcute doar să te uiți la ele, așa cum sunt peste tot în țară, fiind interzis călcatul pe iarbă; nu înțeleg această logică, mai ales în orașele lipsite de alte spații nebetonate în care poți să te joci []
  5. care, probabil, nu au unde să meargă la toaletă, căci nu am văzut și nici persoana întrebată nu știa dacă există așa ceva []
  6. și ieftin []
  7. ținuți iarna în sere, desigur []
  8. legat de asta, am văzut o densitate foarte mare de steaguri ale Uniunii []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.