Varoufakis și Stiglitz despre criza din Eurozone

Varoufakis și Stiglitz despre criza din Eurozone

Acum două seri, am ascultat pe YouTube o conferință ținută de Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanțe și unul dintre principalii actori din guvernul Tsipras, un dialog între Varoufakis și Stiglitz. Practic, doi critici ai sistemului economic internațional actual, ceea ce este bine pentru că vorbeau o singură limbă.

Pentru că nu e frumos să fac doar „propagandă”1 neoliberală pe facebook, atașez aici conferința respectivă, ținută în cadrul INET-OECD pe 9 aprilie 2015.

sursa imagine: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Varoufakis face un rezumat al cunoscutelor crize din Uniunea Europeană, vorbește despre compromisul la care își dorea să ajungă la negocierile cu Comisia Europeană, Banca Central Europeană și Fondul Monetar Internațional, prezentă situația economică a Greciei, aduce o critică zonei euro la nivel macroeconomic, propune câteva modalități de reformare a instrumentelor deja existente și spune ce și-a dorit/și-ar fi dorit în urma negocierilor.

Din nou, pe logica acțiunilor amintite, demersul întreținut de Tsipras și cererile pe care le-a avut ministrul grec sunt legitime. Problema este că nu sunt singurele prezente în ecuație. Mai mult, când dai la o parte problema a 40% economie neagră, ei, bine, asta înseamnă cineva înțelege greșit compromisul și reforma. În fine, sunt de acord cu faptul că Europa are nevoie de Syriza pentru o integrare mai aprofundată.

 
  1. deși ceea ce am spus până acum nu se încadrează la propagandă []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Varoufakis și Stiglitz despre criza din Eurozone”

Comments are closed.