Va rămâne Cioloș prim-ministru și după alegeri?

Se pare că Cioloș va rămâne prim-ministru și după alegeri

Mă uitam pe rezulatele studiului făcut de Agenția de Rating Politic pentru perioada 17-24 septembrie, la comanda PNL, cu privire la perspectivele guvernării, încrederea în liderii politici și intenția de vot, desigur.

Se pare că vom avea una dintre cele mai mici prezențe la vot din perioada post-decembristă la categoria alegerilor generale, aproape de nivelul prezenței la europarlamentare din 2014, când a fost 32,44%. În raportul ARP, doar 28,5% dintre cei întrebați își exprimau opțiunea de a merge la vot. Adăugând 2-3 procente dintre cei care nu spun, încă 2-3 procente din cei care vor fi atrași în campanie, depășim 30%. Probabil prezența va fi în jur de 35%.

O prezență așa de mică favorizează partidele mari, PSD și PNL, având structuri teritoriale puternice. Totodată, oferă slave șanse pentru reînnoirea clasei politice, exact când lumea are cele mai mari șanse de reînnoire. Însă există și un avantaj pentru partidele noi, dacă vor trece pragul, anume că nu vor avea nevoie de multe voturi pentru a intra în Parlament. Aici este șansa PMP, USR și ALDE.

Dacian Cioloș se apropie de Victor Ponta în privința favorabilității în rândul populației pentru a fi premier, iar lumea este împărțite aproape egal în privința răspunsului la întrebarea „guvernul tehnocrat este o soluție bună sau proastă pentru România”. Dacă mai adăugăm și reacția publicului și dosarele sale, nu are nicio șansă la o revenire. Același lucru se poate spune despre Dragnea.

Mai mult, în privința bazinelor de vot ale principalelor partide, 66,5% din votații PNL susțin soluția tehnocrată, 56,5% dintre cei ai USR și 50% dintre votanții PMP susțin soluția tehnocrată. Sondajul confirmă faptul că guvernul Cioloș este perceput ca guvernul PNL. Iar faptul că anumiți miniștri participă la evenimentele interne ale PNL confirmă această percepție.

sursa imagine: politician interviewed/Shutterstock.com

Mai sunt două elemente care trebuie luate în calcul. Majoritatea votanților USR și PMP preferă un guvern tehnocrat cu specialiști din afara partidelor politice, în timp ce PNL, PSD și ALDE preferă varianta specialiștilor proveniți din partid.

Votul va stabili ce se va întâmpla în realitate.

I. Dacă PSD-ALDE obțin peste 50%, un scenariu posibil, atunci vom avea o guvernare social-democrată, în care PSD va ieși, pentru primul guvern, cu mulți tehnocrați din partid.

II. Dacă PSD-ALDE nu obțin 50%, ținând cont de modul consensualist de luare a deciziilor practicat de Klaus Iohannis, Dacian Cioloș își va continua mandatul, dar cu un guvern cu prim-ministru tehnocrat și miniștri tehnocrați, dar numiți de partide, posibil cu câțiva independenți care să continue. Susținea va veni atât din partea PNL, cât și a PSD.1

  1. Nu știu dacă ați observaț, dar nu există teme politice relevante care să ducă la un o ciocnire puternică  între PNL și PSD, prin urmare nu vor fi probleme la distribuirea ministerelor și altor instituții. []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Va rămâne Cioloș prim-ministru și după alegeri?”

Comments are closed.