‘Useful idiots’. Partea cu suspendarea vizelor de către executivul american

‘Useful idiots’. Partea cu suspendarea vizelor de către executivul american

Donald J. Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a semnat un ordin executiv prin care face câteva lucruri:

 • suspendarea eliberării vizelor și a altor foloase privind imigrarea  naționalilor statelor intrând în categoria „interes special”;
 • admiterea numai a celor care nu au atitudini ostile față de Constituția Statelor Unite și față de principiile fondatoare;
 • introducerea unor standarde de screening uniforme pentru toate programele de imigrare;
 • limitarea numărului de refugiați primiți în anul fiscal 2017.

Culmea este că noul act normativ permite acordarea unor vize care aparent ar fi blocate pe baza unor examinări caz cu caz, permițând astfel Departamentului de State și Homeland Security să admită indivizi în urma analizei caz cu caz la discreția lor.

Mai mult, statele de interes special/particular („countries of particular concern”, CPCs) nu au fost desemnate de Donald Trump. „Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act” din 2015 introduce lista mult discutată.

Legea respectivă amendează „Immigration and Nationality Act” și introduce și o serie de criterii obiective cu privire la desemnarea țărilor sau zonelor de preocupare:

 • dacă prezența unui străin în țara sau zona respectivă crește probabilitatea ca străinul să fie o amenințare credibilă la adresa securității naționale a Statelor Unite;
 • dacă o organizație teroristă străină are o prezență semnificativă în țara sau zona respectivă;
 • dacă țara sau zona respectivă este un paradis de siguranță pentru teroriști.

La acel moment, în 2015, Irak și Siria erau o preocupare specială în act.

Legea respectivă a trecut fără probleme, adăugând naționalii celor patru state pe listă, fiind sprijinită de democrați și de republicani (407 la 19 în Camera Reprezentanților), semnată fără probleme de Obama în decembrie 2015.

Executivul a introdus noi state, lista ajungând să fie compusă din Iran, Irak, Sudan și Siria pe lista statelor de interes special, aceste detalii fiind anunțate de Biroul Departamentului de Stat și Departamentul pentru Securitate Națională de pe 21 ianuarie 2016, când președinte era Barack Obama.

Pe 18 februarie 2016, Departamentul pentru Securitate Națională a anunțat completarea listei cu Libia, Somalia și Yemen.

sursa imagine: visa application / Shutterstock.com

Personal, salut această măsură întrucât, dacă ar fi fost și în Uniunea Europeană, ar fi evitat o serie de atentate din ultimii doi ani. De altfele, eforturile statelor de a controla securitatea frontierelor reprezintă o normalitate.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că măsura respectivă nu vizează nicio religie. Cum spuneam, vorbim de o analiză caz cu caz privind admiterea, atât timp cât este în interesul Statelor Unite și nu prezintă niciun risc pentru securitatea și bunăstarea Statelor Unite, incluzând aici:

 • când persoana respectivă aparține unei minorități religioase care se confruntă cu persecutare religioasă1;
 • când admiterea persoanei respective permite Statelor Unite să se conformeze cu acordurile internaționale preexistente;
 • când persoana este deja în tranzit, iar refuzul admiterii ar cauza greutăți nejustificate.

Am văzut diferite dezinformări sau știri false:

 1. că sunt vizate persoane aparținând religiei musulmane – fals, după cum am arătat mai sus;
 2. că nu sunt incluse alte trei state, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain, deci e o măsură cu dedicație pentru că Trump avea afaceri acolo – fals, pentru că lista nu a fost alcătuită de Administrația Trump, ci de Administrația Obama.

Ce să mai spui de dezinformările în masă și știrile false diseminate de media mainstream. Îmi amintesc că săptămâna începuse cu știrea cum că bustul lui Martin Luther King nu mai era în Biroul Oval, deși era acolo și cel care a lansat zvonul și-a retras afirmația mai târziu.

P.S.: Ordinul executiv semnat de Trump: Protejarea națiunii de intrarea teroriștilor străini în Statele Unite.

 1. iar vorbim probabil de criteriile și rapoartele făcute în baza „International Religious Freedom Act” din 1998, care are de câțiva ani buni propriul mecanism de stabilire a unor state de interes particular; de altfel, documentul semnat de Trump permite prioritizarea persoanelor dacă acestea aparțin unor religii persecutate, dacă religia este una minoritară []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.