NATO, UE, Trump și viitorul va fi bun

NATO, UE, Trump și viitorul va fi bun

e-am relaxat când am auzit că Trump nu are nicio problemă cu NATO, ci doar câteva probleme cu statele care nu își respectă angajamentul de a da 2% pentru apărare. Asta a zis toată campania, din vara lui 2015 până când a fost ales.

După ce a fost ales, a mai zis că este și o structură demodată, ceea ce are dreptate, având în vedere imaginea publică a NATO. Doar că între timp, NATO a căpătat și alte funcții, nu legate direct de tratatul fondator, însă are ce face și acum. Și încă multe.

Astăzi, May a „reconfirmat confirmarea” de acum câteva zile a angajamentului pentru cooperarea cu membrii Alianței în materie de apărare și securitate. Problema nu este însă în cazul lui Marii Britanii, care va rămâne alături de Statele Unite, ci în cazul altor actori continentali.

Mâine, Donald Trump va avea convorbiri telefonice cu Putin, Merkel și Hollande. Merkel spună că este nevoie de „un angajament comun al UE faţă de valorile liberal-democrate”, iar Hollande vede „provocări din partea Administraţiei Donald Trump la adresa reglementărilor comerciale şi la adresa poziţiei noastre privind soluţionarea conflictelor la nivel internaţional”.

Asta în contextul în care Planul de acțiune european privind apărarea este pe agenda europeană, Fondul european de apărare atrăgând atenția, iar Juncker, Tusk și Stoltenberg își propuneau înainte de Consiliul European din decembrie 2016 să ducă cooperarea UE-NATO la un alt nivel. 

Publicat pe pagina personală de Facebook pe 27 ianuarie 2016. 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.