Un nou mesaj UE privind Venezuela

Un nou mesaj UE privind Venezuela

Venezuela rămâne un subiect de interes.

Criza este departe de a fi soluționată. Președintele Juan Guaido a efectuează o serie de vizite oficiale în Ecuador și Argentina, după ce a fost deja în Brazilia, Paraguay și Colombia, pentru a obține ajutor pentru rezolvarea crizei politice și umanitare din țara sa. La întoarcere, acesta ar putea fi arestat la comanda dictatorului Maduro, deși are imunitate parlamentară, sau ar putea să i se interzică să intre în țară.

În acest context, Înalt Reprezentantul Uniunii Europene a transmis o serie de mesaje în numele Uniunii Europene:

  • soluția la criza multidimensională din Venezuela poate fi doar politică, democratică și pașnică;
  • orice măsură care ar putea să pună riscuri la adresa libertății, siguranței și integrității personale a lui Juan Guaido ar reprezenta o escaladare majoră a tensiunilor și ar fi condamnată de comunitatea internațională;
  • membrii Adunării Naționale se bucură de imunitatea garantată constituțional și trebuie respectată; aceștia trebuie să fie capabili să își exercite mandatul parlamentar liber, fără intimidări la adresa acestora sau a familiilor acestora;
  • Uniunea Europeană va continua să monitorizeze evenimentele din Venezuela în cooperare cu membrii Grupului Internațional de Contact și cu partenerii regionali și internaționali.

După perioada nesigură în privința recunoașterii de către UE a președintelui Juan Guaido de la sfârșitul lui ianuarie – începutul lui februarie, UE a început să reacționeze mai rapid în privința crizei din Venezuela. Parlamentul European a anunțat că îl sprijină și recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei.

Totuși, nu există o poziție comună a UE prin care președintele interimar să fie recunoscut de către UE, o încercare de recunoaștere fiind blocată de Italia. Italia, în Uniunea Europeană, și câteva state din America Latină reprezintă excepțiile acestor regiuni care nu îl recunosc pe Guaido ca președinte interimar.

Din 7 februarie, Grupul Internațional de Contact privind Venezuela se întâlnește pentru a promova o înțelegere comună și o acțiune concertată a unor actori cheie internaționali privind Venezuela. Grupul urmărește crearea unor condiții pentru un proces politic și pașnic prin care venezuelenii să își aleagă viitorul prin organizarea de alegeri credibile, transparente și libere, organizate în baza Constituției. UE, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Regatul Unit, Bolivia, Costa Rica, Ecuador și Uruguay fac parte din acest grup.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.