Cursa înarmării spațiale. Propunerea pentru USSF a ajuns în Congres
O cursă a înarmării spațiale era de așteptat, având în vedere competiția recunoscută între SUA, China, Rusia și UE în domeniul spațial civil. Este drept că orizontul de așteptare ar fi fost undeva mai târziu, dar, ținând cont de Trump, de presiunile geopolitice și de explorările spațiale propuse companiile de sub umbrela oligarhilor americani, acesta a fost devansat.
Asigurarea infrastructurii critice, recunoașterea evoluțiilor în domeniul militar – incluzând dinamica spațială a marilor puteri și sporirea capabilităților de apărare în spațiul cosmic creează premisele militarizării spațiului din afara atmosferei terestre. În acest moment, principalii competitori sunt Statele Unite și China, dar pe termen mediu (orizont 2025-2030) se pot implica inclusiv Uniunea Europeană și Federația Rusă.
Reforma din 2015 a armatei chineze a adus și înființarea ramurei de sprijin strategic (SSF), incluzând capabilități cyber, electronice și spațiale. Cele trei câmpuri tactice au multe elemente în comun, iar cercetările de la nivel internațional din ultimii ani vor justifica o abordare comună. SSF-ul este activ abia din ianuarie 2016, fără realizări remarcabile, însă pe drumul cel bun spre consolidarea capabilităților chineze civile și militare din/dinspre outer space. Carta albă a Chinei pentru activitățile spațiale a fost publicată în decembrie 2016. În martie 2018, China a anunțat planuri de a asambla o stație de cercetare robotică pe lună până în 2025 și de a pune bazele unui program de explorare lunară umană în jurul 2035.
Rusia are o istorie mai bogată în privința încercărilor de militarizare a spațiului cosmic. A avut Forțele Spațiale Rusești sub forțele armate între 1992 și 1997, structură integrată ulterior pentru optimizarea costurilor în ramura care se ocupa de rachete, înființată din nou în 2001 și dizolvată în 2011. În 2015, a fost înființată ca parte a forțelor aerospațiale.
În martie 2018, Donald J. Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat propunerea creării unei noi ramuri în armata SUA, respectiv forțele spațiale. Au mai fost astfel de idei, dar au rămas pe hârtie.
Propunerea Forței Spațiale (USSF) a fost trimisă de Departamentul Apărării către Congres, care trebuie să autorizeze crearea acestui serviciu cu aproximativ 15.000 de cadre, în principal transferate de la servicii militare existente.
Costurile pentru USSF pentru următorii 5 ani (2020-2024) ar urma să fie în jur de 2 miliarde de dolari – 0,05% din bugetul Departamentului Apărării pentru perioada respectivă. De precizat că în primii cinci ani, conform planului inițial, activitatea va fi concentrată pe transferul personalului, capabilităților și misiunilor spațiale din diferite servicii militare către USSF. VoA amintește că nu toate activitățile spațiale guvernamentale vor ajunge sub USSF, MDA, NASA, NOA și NRO nefiind incluse în această reorganizare.
Dacă va fi autorizată de Congres, Forța Spațială a Statelor Unite , în subordinea Departamentului Forțelor Aeriene, va fi a șasea ramură a forțelor militare americane și primul serviciu militar nou creat după 1947, când Forțele Aeriene au fost înființate ca serviciu militar independent.
Conform DoD, USSF „va contribui la garantarea faptului că Statele Unite se află în postura de a descuraja agresiunea și de a depăși adversarii potențiali pentru a proteja și apăra interesele naționale în fața unui mediu spațial schimbător și a amenințărilor în creștere”. Propunerea ar urma să transforme în mod fundamental abordarea SUA în privința spațiului cosmic și de a maximiza capacitatea de luptă și de advocacy pentru spațiu, pe lângă tradiționalele obiective de depășire a amenințărilor viitoare și de apărare a intereselor naționale vitale în spațiu.