Un fost ministru a omorât doi oameni. Ca în România, morții sunt de vină

Un fost ministru a omorât doi oameni. Ca în România, morții sunt de vină

Pe un drum din Argeș, din relatările martorilor, un fost ministru (Daniel Chițoiu), actual secretar general al unui partid care face și desface guverne (ALDE), a intrat pe contrasens și a omorât doi oameni care circulau liniștit pe banda lor. Din ciocnirea frontală cu mașina care mergea la locul ei au murit doi oameni, iar a treia a fost rănită.

Întâmplător, fostul ministru din Guvernul Ponta (PSD) este finul actualului ministru Vela din Guvernul Orban (PNL). Cei doi au fost și colegi în PNL, iar acum întâmplare face că subordonații ministrului penelist anchetează cazul.

În spațiul public, încă nu se știu la acest moment vinovații, desi au trecut mai bine de 24 de ore de la accident. Printre primele informații apărute în mass-media erau cele care arătau că morții erau de vină, un scenariu repetat de multe ori în România ultimilor ani, în care mai marii zilelor de ieri și de azi sunt deasupra legii. Nu avem un rezultat oficial al anchetei, știm doar că se desfășoară cercetări în rem.

În contradicția unor informații apărute în care erau morții de vină, au venit martori ocular, oameni aflați prin trafic pe unde avusese loc accidentul, cu poze și cu materiale video, în care pun o serie de semne de întrebare privind nevinovăția fostului ministru. Pe lângă urme de frână, poziționări ale mașinilor, apare și un material video în care secretarul general al ALDE se plimbă pe lângă mașină după accident, se apleacă să ia ceva din mașină, deși ulterior verificărilor medicale avea, conform medicilor, niște coaste rupte – vreo trei.

Reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție spun că mașina condusă de fostul ministru a intrat pe cealaltă bandă. Nu se știe de ce, probabil vom avea niște rezultate plauzibile. Departe a susține ipoteza justiției populare, un plus pentru sindicat pentru furnizarea informațiilor de interes public atunci când cei aflați la putere sunt în relații de cumetrie și nu își fac treaba pe care omologii lor din alte state o fac. E drept că în alte state, nu vorbim de relații feudale între nomenclatură și prostime.

Sunt curios care vor fi rezultatele. Mușamalizarea se poate realiza mai greu acum. Dar asta nu reduce riscul ca, în cazul vinovăției fostului ministru, vinovatul să scape fără niciun an de închisoare sau cu o pedeapsă iluzorie după ce a omorât doi oameni care probabil respectau regulile de circulație. Nu ar fi primul caz din ultimul an, mai sunt și altele, multe chiar. E simplu când morții sunt vinovați, chiar și după ce ne-am luat țara înapoi la referendum, la alegeri, la proteste pentru cauze fantastice, iar accidentele rutiere sunt brand de țară pentru România, cu mii de morți anual (și nu din cauza lipsei infrastructurii, ci din cauza neaplicării legii, printre altele).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.