Un Focșani … întâmpinat de primăvară

După Paști venise primăvara și prin Focșani. Luasem aproape o săptămână pauză de la cel mai mare oraș vrâncean, timp în care am avut ocazia să răcesc și să stau în pat cu ocazia sărbătorilor pascale. Un pic mai sănătos, dar suficient de bolnav, am ajuns prin oraș miercuri, când am fost uimit.

În locurile unde mai sunt copaci și unde mai este un pic de verdeață au înflorit primii și a înverzit ultima categorie. Craterele din mijlocul străzilor, mașinile parcate aiurea, gunoiul lăsat lângă containere, deșeurile aruncate la întâmplare și comportamentul nociv al cetățenilor necetățenilor completează un peisaj poluat, distrus din punct de vedere arhitectural, un peisaj în care esteticul a fost alungat cu urale.

Și totuși mai apare câte un impuls primăvaratic care, în timp ce te plimb pe marile artere, încearcă să îți șoptească că se putea să fie mult mai bine. Nu prea reușește, chiar dacă orașul își revine din stadiul de semi-dărămături, cu construcții alăturate orbește, cu scandaluri și niciun plan prin care să se încerce descoperirea unui oraș de altădată. Ceasul nu se poate da înapoi, dar anumiți pași pot fi făcuți.

Bună dimineața! Sunteți într-un oraș banal, cu câteva minunății ascunse între kitschuri.

P.S.: Galeria foto nu prea are legătură cu subiectul. Pozele au fost făcute în cartierul Sud.