Un discurs al unui senator

Un discurs al unui senator

Am ascultat astăzi un discurs de câteva minute susținut acum o săptămână în Senatul Statelor Unite de către Marco Rubio, senator de Florida și fost candidat în alegerile primare ale Republicanilor pentru președinția Statelor Unite.

Discursul vine pe fondul unor întâmplări în care un senator al Partidului Democrat, Elizabeth Warren, a încălcat una dintre regulile de procedură ale dezbaterilor din cadrul Senatului.

Senatorul republican vorbește despre „civility”, despre republică, despre dezbatere și comportamentul în dezbatere, despre dialog și despre rolul pe care îl are Senatul în acest caz ca for de dialog și de dezbateri, despre pericolul dezbinării și urii față de grupurile sociale opuse.

Este un discurs pe care ar trebui să îl asculte toți cei ce au ajuns în Parlamentul României și se comportă ca niște maimuțe. Din păcate, avem din ce în ce mai multe maimuțe în ultimii ani.

Și este un mesaj important și în dezbaterea din ultimele două luni din România, în care fiecare tabără continuă să își radicalizeze suporterii, simpatizanții și membrii, făcând astfel imposibil un dialog în limitele bunului simț.

Îmi dau seama că este dificil de aplicat, însă este datoria fiecăruia dintre noi să încurajăm dezbateri civilizate, nu mesaje care îndeamnă la fanatism, indiferent de cine este reprezentatul/sunt reprezentanții noștri în Camera Deputaților și Senatul României.

Vizionare plăcută!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.