Un argument neașteptat privind liberalizarea regimului armelor

Un argument neașteptat privind liberalizarea regimului armelor

Verificam știrile din Venezuela și am ajuns la imaginile horror în care o serie de vehicule militare ale regimului Maduro intră în protestari fără nicio ezitare. Din curiozitate, am căutat să reacțiile din social media la aceste imagini, ținând cont de faptul că social media poate fi indicator pentru emoția publică în anumite situații. Așa am ajuns la articolul distribuit de New York Post pe Facebook privind incidentul din Venezuala.

Comentariile sunt surprinzătoare. M-aș fi așteptat să fie îndreptate multe dintre acestea împotriva regimului Maduro din Venezuela, împotriva comunismului, în favoarea sprijinirii opoziției democratice sau să fie mesaje mai degrabă emoționante de solidaritate față de victime, protestari sau poporul venezuelean.

Însă comentariile sunt într-un alt spectru, cele mai multe fiind, așa cum intuiam, critice la adresa socialismului, de așteptat într-o publicație de dreapta. Nu lipsește personificarea acestor critici conform politicii americane, fiind criticați Bernie Sanders, AOC sau, în general, Partidul Democrat sau stânga.  Mai găsim comparații cu incidente similare din China și Rusia. Totuși, nu mă așteptam să fie foarte multe comentarii în favoarea dreptului la arme.

Nu este prima dată când aud sau citesc din partea unor cetățeni americani argumentul pro-arme, în favoarea deținerii acestora, ca fiind o măsură de protecție împotriva puterii abuzive a guvernului/statului/puterii.

Redau traducerile câtorva comentarii care, pe baza abuzurilor regimului dictatorial din Venezuela, legitimează deținerea armelor:

  • Și asta este de ce democrații vor armele noastre;
  • Și armele lor au fost luate acum aproximativ 10 ani;
  • Niciodată nu renunța la arme;
  • Ia armele tuturor cetățenilor și poți crea o dictatură. Oamenii înarmați cu pietre și lemne nu reprezintă un mare pericol de a lupta pentru democrație.
  • Deci bănuiesc că cetățenii au fost dezarmați o dată și nu arme personale cu care să lupte.
  • Asta, prieteni, se întâmplă unui popor dezarmat.
  • Atât de trist… guvernul le-a luat dreptul de a purta arme… aproximativ 12.500 de capturări forțate de arme.
  • Este un lucru bun că le-au luat oamenilor dreptul de a purta arme. Acum pot fi călcați.
  • Asta se întâmplă când dezarmezi ceea ce era odată un popor liber.
  • Un guvern tiran pur și simplu! Acesta este motivul principal pentru care părinții noștri fondatori au scris Al Doilea Amendament.
  • Și acesta este motivul pentru care noi, cetățenii americani, avem Al Doilea Amendament.
  • Acești săraci oameni au avut numai pietre să se apere singuri. Nu în țara mea. Avem și ne vom păstra armele.

Mai sunt și altele la postarea respectivă. Este o asociere neașteptată între dreptul liber de a purta arme și abuzurile dictaturii din Venezuela, însă vie în conștiința publică a unui segment al populației americane.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.