Ultima săptămână #AUEUYPII

Ultima săptămână #AUEUYPII

Dacă este un motiv pentru care nu am scris nimic în ultima săptămână pe blog, acela este că au fost zile pline, plus conectivitate redusă la internet.

Duminică după-amiază, am ajuns în Abidjan pentru Summitul Uniunea Africană – Uniunea Europeană, după o călătorie pe ruta Bruxelles – Addis Ababa – Abidjan, iar luni au început intens activitățile de aici.

Duminică seara, am participat la un concert pentru tineret având ca obiectiv promovarea temei Summitului, investițiile în tineri, și conștientizarea pericolelor la care se expun tinerii alegând calea migrației ilegale. Multe ritmuri africane și artiști ivorieni au marcat această seară. În final, Didier Drogba, invitatul special al evenimentului, a introdus Inițiativa de tineret Uniunea Africană – Uniunea Europeană (#AUEUYPII).

Luni, alături de grupul de lucru pe educație și competențe, ne-am întâlnit din nou cu starul de la Chelsea, discutând pentru aproape două ore despre propunerile noastre din domeniul educației. Drogba are un interes deosebit pentru educație și sănătate.

Tot luni, am luat parte la primul Forum al autorităților locale Africa – Europa. Este un bun prilej de a accelera cooperarea la nivelul autorităților subnaționale din state ale Europei și ale Africii.

Marți s-au întâmplat două lucruri. Primul, agenda de tineret rezultată în urma Inițiativei de tineret Africa – Europa devenise publică (link). iar al doilea consta în participa la sesiunea pe migrație a Summitului parlamentar între Parlamentul European și Parlamentul Panafrican.

Ziua de miercuri a început cu un pre-summit pe tema agendei de tineret la care am lucrat împreună cu alți 35 de colegi în ultima lună. Câțiva prim-miniștri s-au alăturat evenimentului, având ocazia să schimb câteva cuvinte cu prim-ministrul Suediei Stefan  Löfven, aflat la aceeași masă.

European Council President Donald Tusk opens the second day of the African Union European Union Summit, in Abidjan, Côte d’Ivoire on November 30, 2017.
Photo by Dominick Reuter / AFP Services for the European Council

După amiază, a început Summitul UA-UE. Crearea de oportunități economice pentru tineri, migrația și mobilitatea, și cooperarea în domeniul păcii și securității au fost principalele subiecte abordate de liderii africani și europeni. Planul european de investiții externe a fost prezentat liderilor prezenți la eveniment. Câțiva reprezentanți ai Inițiativei de tineret au prezentat propunerile în cadrul Summitului liderilor prezenți la eveniment. Detalii despre Summit sunt disponibile aici.

Ziua de ieri s-a încheiat cu ultimele momente ale Summitului și cu ultimele momente ale #AUEUYPII, în timp ce vineri și sâmbătă sunt zile rezervate întoarcerii în țară.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.