UE și Norvegia vor spori cooperarea în domeniul climei și energiei

UE și Norvegia vor spori cooperarea în domeniul climei și energiei

În urma unei reuniuni comune între Uniunea Europeană și Norvegia, desfășurată la Bruxelles pe 23 februarie 2022, a fost transmisă o declarație comună pe tema cooperării și dialogului între UE și Norvegia asupra climei, energiei și industriei.

Declarația atrage atenția asupra a două teme urgente precum reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră și creșterea independenței energetice a Uniunii Europene. Ambele părți sunt de acord să reducă până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față 1990 și acordând o atneție deosebită unei tranziții drepte către o economie decarbonizată. Deși nu este un stat membru al Uniunii Europene, Norvegia aplică mai multe legi europene, inclusiv legislație cheie în domeniul climatică precum cea aferentă sistemului de tranzacționare al certificatelor privind emisiile și pachetul Fit-for-55.

Au fost propuse o teme de interes reciproc pentru a fi discutate mai departe precum piețe și tehnologii sustenabile, dezvoltarea și implementarea hidrogenului verde cu emisii scăzute de carbon, a energiei eoliene offshore, a sistemelor de capturare și depozitare a carbonului, în privința mineralelor, bateriilor, dar și transporturilor verzi. De asemenea, Norvegia transmite sprijinul pentru securitatea energetică a UE.

O alianță verde între UE și Norvegia a fost anunțată

Uniunea Europeană și Norvegia au anunțat că vor pune bazele unei „alianțe verzi”, prin care să coopereze în mod sporit asupra industriei verzi, energiei regenerabile, hidrogenul verde, capturarea și depozitarea hidrogenului, dar și activități comune de reglementare și dialog politic în privința acestora.

Mai mult, vor discuta despre pașii pentru sprijinirea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și pentru convingerea comunității internaționale să ofere în fiecare an 100 de miliarde de dolari statelor în curs de dezvoltare pentru finanțarea tranziției climatice.

Declarația poate fi citită, în versiunea integrală, pe site-ul Comisiei Europene, la adresa aceasta (.pdf).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.