UE își menține disponibilitatea de a sprijini Belarusul

UE își menține disponibilitatea de a sprijini Belarusul

La granița estică a Uniunii Europene, autoritățile din Belarus folosesc oameni, aduși din alte țări, pentru a-și atinge scopuri politice în modalități barbare, încercând să forțeze trecerea frontierei în mod ilegale, cu folosirea violenței. Conflictul de la granița dintre Polonia și Belarus împlinește câteva luni. A venit și iarna, iar capcana în care au ajuns acei oameni își arată asprimea. În același timp, avioane aflate pe curse europene au fost deturnate de Belarus, deturnare de stat asemenea unui act terorist, forțate să aterizeze unde nu trebuiau să aterizeze pentru ca regimul din Belarus să răpească o persoană din avion pentru a aresta și tortura. Similar, opoziția democratică a avut de suferit în nenumărate moduri după alegerile din 2020.

În acest context, UE își menține abordarea duală bazată pe sancționarea reprezentanților și mecanismelor autorităților din Belarus și încercarea de a sprijini populația așa cum se poate. O abordare similară încearcă și în privința vaccinării, chiar dacă nu poate fi vorba de cooperare directă. La fel, șantajul președintelui belarus pentru ca UE să finanțeze sprijinul pentru migranții aduși de companiile regimului din Orientul Mijlociu la granița UE din Polonia, nu își atingere scopurile; însă oamenii vor beneficia de asistență umanitară pentru a supraviețui la graniță, cu speranța întoarcerii în statele acestora și de ieșire din capcana în care au intrat intenționat sau neintențioat.

Acesta este și spiritul celei mai recente reuniuni între liderii din Uniunea Europeană și cei din Armenia, Azerbaija, Georgia, Moldova, și Ucraina, dar și din Belarus, reprezentanți din un scaun gol la reuniunile acestora, dar și de participarea opoziției democratice la consultări.

„UE regretă decizia autorităților belaruse de a suspenda participarea în Parteneriatul Estic și urmărește reluarea cooperarea cu autoritățile din Belarus în momentul în care condițiile pentru tranziția democratică pașnică sunt în aplicare pentru a construi o agendă comună bazată pe valori comune și interese împărtășite. În același timp, UE continuă implicarea cu și sprijinul pentru cetățenii, societate civilă și media din Belarus. Planul cuprinzător de sprijin economic pentru un Belarus democratic, de până la 3 miliarde de euro, reflectă angajamentul UE de a sprijini alegerea demcoratică a poporului din belarus. Reiterând declarațiile anterioare, UE condamnă instrumentalizarea refugiaților și migranților de către autoritățile belaruse și, într-adevăr, toate incidentele de instrumentalizare a migranților pentru scopuri politice.” – UE și partenerii estici

Trei miliarde de euro, ca parte a unui plan de sprijin economic, sunt fonduri disponibile pentru Belarus, în eventualitatea unui angajament de tranziție democratică. Înseamnă aproape 15% din bugetul de venituri al Belarusului pe un an.

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.