UE continuă eforturile pentru rezolvarea cauzelor migrației

UE continuă eforturile pentru rezolvarea cauzelor migrației

Pe 29 mai 2018, Uniunea Europeană a anunțat adoptarea unor programe și proiecte cu o valoare de aproape jumătate de miliard de euro în cadrul Fondului fiduciar pentru Africa, acțiuni menite să contribuie la sprijinirea și protejarea refugiaților și migranților din Africa.

Programele și proiectele anunțate au o valoare totală de 467 de milioane de euro, sprijinind măsuri în Sahel/bazinul Lacului Chad și în Cornul Africii, măsuri ce țin de sprijinirea stabilității, creșterii economice și creării de locuri de muncă, în special pentru tineri.

Din comunicarea Comisiei Europene, măsurile anunțate sunt îndreptate în trei direcții:

  • protecția și asistența oamenilor aflați în mișcare – sprijin pentru accelerarea reinstalării prin mecanismul de tranzit al UNHCR (1.287 de refugiați au fost sprijiniți pentru relocare din Libia în Niger prin această modalitate) și sprijin pentru reintegrarea și reîntoarcerea voluntară acasă prin finanțarea programelor și politicilor de cu aceste scopuri;
  • creșterea stabilității și rezilienței populațiilor locale și îmbunătățirea managementului migrației – sprijinirea, de exemplu, a unor activități ce țin de creștere a încrederii între forțele de siguranță și populațiile locale, de prevenire a conflictului, de creștere a securității alimentare, sprijin pentru dezvoltarea unor sisteme de management și eliberare a documentelor de identificare și nu numai;
  • promovarea oportunităților economice pentru tineri – sprijin pentru programe de formare vocațională și de dezvoltare a competențelor, formare și sprijin pentru crearea de afaceri și altele.

Fondul fiduciar pentru Africa este un mecanism de răspuns al Uniunii Europene la criza migrației începută acum câțiva ani, înființat în 2015, care urmărește soluționarea cauzelor instabilității, migrației iregulare și strămutărilor forțate.

Programele adoptate prin acest program sunt dedicate zonei Sahel/bazinului Lacului Chad, Cornului Africii și Africii de Nord. Asistența aceasta se adaugă altor programe și proiecte aprobate anterior, ajungând la un total de aproximativ trei miliarde de euro.

Eforturile UE în direcția rezolvării problemei migrației și a refugiaților sunt realizate atât prin canale bilaterale, cât și multilaterale, folosindu-se de un instrumentar variat.  Fondul fiduciar pentru Africa este un mecanism complementar cadrelor naționale, regionale și europene de cooperare cu Africa, fiind dedicat unui răspuns flexibil la provocările impuse de migrație.

imagine: © European Union , 2015 / Sursă: EC – Audiovisual Service / Foto: Johanna Leguerre, Thomas Dechoux

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.