UE contestă legalitatea restricțiilor de lemn impuse de Rusia

La OMC, UE contestă legalitatea restricțiilor de lemn impuse de Rusia

Uniunea Europeană a anunțat că a demarat procedurile pentru consultarea cu Federația Rusă în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului pe tema restricțiilor impuse de Rusia la export asupra produselor din lemn.

Federația Rusă a crecut semnificativ taxele la export pentru mai multe categorii de produse de lemn și a redus numărul de puncte de trecere a frontierei prin care pot fi exportate produse din lemn. Măsurile anunțate de Rusia în octombrie 2020 au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Consultările, care sunt o etapă a procesului de soluționare a litigiilor, reprezintă prima etapă în această confruntare între UE și Rusia la OMC, mai departe existând posibilitatea de ajungerii în fața unui comitet de arbitraj. UE consideră că aceste restricții sunt extrem de dăunătoare pentru industria de prelucrare a lemnului din UE, bazată pe exporturile din Rusia, și creează o incertitudine semnificativă pe piața mondială a lemnului.

UE contestă creșterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn și reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile din Rusia de produse din lemn către UE.

Conform Comisiei Europene, Rusia s-a angajat să aplice taxe la export de maximum 13 %/15 % pentru anumite cantități de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplică în prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80 %, deci nu își respectă angajamentele asumate în temeiul legislației OMC. De asemenea, Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct, punctul ruso-finlandez Luttya. Prin interzicerea utilizării punctelor de trecere a frontierei existente care sunt capabile din punct de vedere tehnic să gestioneze astfel de exporturi, instituțiile europene consideră că Rusia încalcă un principiu al OMC care interzice astfel de restricții.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *