Acrobații mintale urbane (I): drive through
Vreo douăzeci de mașini stau încolonate pe căile de comunicații ale unei unități tip drive-through a unui lanțul de produse fast-food pentru a ajunge la fereastra de unde oamenii își pot ridica comanda. Coada este, mai ales, seara. Mașinile sunt pornite în toată această perioadă, oamenii, de obicei singuri în mașină, stau în fața telefonului, probabil navigând pe Facebook.
Mă gândesc la câteva lucruri. În primul rând, varianta fast-food de consum seara îmi provoacă mari îngrijorări. Cum se ajunge la consum de fast-food ca soluție de seară este dincolo de a înțelege. Nu cred că este o problemă de timp, atât timp cât îți permiți să stai la aceasta coadă zeci de minute. Impactul la nivel de sănătate este de amintit, cu presiuni pe termen lung asupra bunăstării individuale și colective.
A doua temă ține de mediu. Mașini pornite în acest timp, fie că e vară sau iarnă. Zeci de minute, zeci de mașini. Emisiile de noxe trebuie luate în considerare atât din perspectiva impactului asupra mediului, cât și asupra sănătății persoanelor care respiră acel aer.
Întrebarea care apare este cum poți să rezolvi acest comportament. Fiind drive-through, sunt puține intervenții pe care le poți pune la nivelul clienților. Rămâne responsabilitatea acestora, iar aceasta are nevoie de conștientizare, unde educația este principalul vector.