De pe Twitter #1 (28 septembrie – 3 octombrie)

În fiecare zi, trimit pe Twitter multe resurse pe care le citesc sau promovez, prin urmare pot reprezenta un interes pentru diferite persoane. Ținând cont că este mult conținut nou pe-acolo și că o parte din cei care citesc acest blog sunt interesați de subiecte ce țin de relații internaționale, studii europene sau subiecte de politică internațională, voi trece în revistă zece actualizări pe aceste teme.

Graham Allison realizează în The Atlantic un rezumat al unui proiect în care se întreabă dacă Statele Unite și China pot să se salveze de capcana lui Tucidide. 12 din ultimele 16 situații în care o putere conducătoare era contestată de una în ascensiune, voit sau nu, s-au încheiat cu un război. Disponibil la The Thucydides Trap: Are the U.S. and China headed for war?.

Bazinul Congo este unul dintre cele mai sensibile locuri de pe planetă din foarte multe puncte de vedere, însă voi evidenția rolul lor în privința schimbărilor climatice. În cadrul unor discuții la Națiunile Unite, Central African Forests Initiative a luat naștere, acoperind Republic Centrafricană, DR Congo, Camerun, Congo, Guinea Ecuatorială și Gabon. Norvegia, un bun exemplu în sprijinirea protecției pădurilor din zona tropicală, a promis deja 42 de milioane de euro pentru proiect în fiecare an din 2016 până în 2020. EurActiv a scris despre asta: African nations and donors agreed on plan to protect Congo forests.

Probabil vă întrebați ce se mai întâmplă cu TTIP. Sau nu. Ei, bine, POLITICO precizează că discuțiile nu au ajuns încă la jumătate. Negocierile se fac, însă întâmpină dificultăți în privința concluziilor. 10 din 24 de capitole încă nu au făcut subiectul prezentării pozițiilor părților. Articolul bazat pe o evaluare internă a Comisiei Europene este disponibil aici: TTIP Negotiations not even half done

Pe NewsWeek este publicată o listă cu cinci motive pentru care includerea lui Bashar al-Assad în guvernul sirian de tranziție va fi un eșec. Din păcate, au uitat foarte multe motive, dar dacă vă doriți să vedeți cinci dintre acestea, opinia Five Reasons why the inclusion of Assad in a political transition in Syria is destined to fail s-ar putea să rezolve nevoia de moment.

Rwanda, un exemplu în Africa pentru dezvoltarea recentă, dar încă cu multe cicatrici recente care prezintă multe riscuri, plănuiește să facă un port pentru drone. DronePort Project ar urma să ofere soluții la problemele de infrastructură din țară. Mai multe, în The Express Tribune: World’s first ‘drone-port’ planned in Rwanda

Premierul israelit a ținut un discurs în fața Națiunilor Unite în care a făcut o pauză de 45 de minute, invitând publicul să se gândească la pericolul acordului iranian asupra Israelului. Video-ul cu înregistrarea este disponibil pe YouTube, aici.

sursa imagine: Lawrey / Shutterstock.com

Au început speculațiile cu privire la cine va fi persoana care va primi Premiul Nobel pentru Pace. Ieri, o parte din mass-media internațională a răspuns unui articol, promovând ideea că Angela Merke ar putea fi printre candidați. În condițiile în care încrederea germanilor în cancelar a scăzut cu vreo 9 puncte procentuale, un astfel de rezultat ar fi foarte interesant: Merkel tops speculations on scooping Nobel Peace Prize.

Tot la Națiunile Unite au avut câteva contre între prim-ministrul pakistanez și ministrul afacerilor externe indian pe tema formalizării unui armistițiu în Kashmir și demilitarizării acestei zone. Mai multe la Radio Europa Liberă: India rejects Pakistan’s four-point peace plan on Kashmir.

Aproape de completare a selecției propuse, renunț la subiectele de relații internaționale. La șase ani de la înființare, Agenția de Credite și Burse ar putea acorda primele credite de studii pentru finanțarea studenților în România pe durata studiilor pentru aproximativ 700 de studenți, rambursarea fiind cu o perioadă de grație și cu dobânzi preferențiale. Pe CursDeGuvernare.ro este disponibilă știrea.

Am dat peste niște date extrase de Facebook în urmă cu un an și jumătate despre dragostea pe Facebook. În ultimele 100 de minute înainte de declararea relației, se pot observa creșteri în numărul de postări distribuite între viitorul cuplu. Apoi, acestea scad, semn că petrec mai mult timp împreună în afara Facebook. Sau semn pentru altceva.  Sunt mai multe date extrase la începutul lui 2014 de Facebook Data Science, disponibile aici.

Mai departe, rămâne informarea constantă, pe baza planului editorial de pe Blidaru.net.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.