Trei provocări pe care le poate aduce transferul de putere din Afghanistan

Trei provocări pe care le poate aduce transferul de putere din Afghanistan

În varianta ideală, talibanii vor conduce relativ bine țara. Deja cei din 2021 sunt diferiți de cei din 1996, deja mulți au trecut prin impactul pe care îl poate avea situarea pe lista neagră a celor responsabili de stabilizarea țării după o intervenție externă. Mai mult, se bucură de un sprijin din partea marilor puteri în care liniile roșii sunt relativ comune: terorismul, traficul de droguri, migrația. Este deja un consens la nivelul celor cinci membri ai Consiliului de Securitate pe aceste teme și pentru prevenirea instabilității în regiune.

Faptul că retragerea bruscă a americanilor a lăsat afganii fără niciun sprijin eficient, făcându-i să treacă imediat în tabăra talibanilor, a avut efecte și la nivel politic, cu numeroși lideri politici acceptând că este nevoie să facă un transfer pașnic al puterii. Mai mult, după 20 de ani, talibanii au ieșit întăriți în privința sprijinului popular și, după atâta timp, aproape toți actorii au fost obosiți de conflict. Mai sunt și puterile regionale care contează în acest caz, dar poziția acestora este aliniată cu a celorlalți.

Totuși, sunt câteva provocări pe care le poate aduce transferul de putere din Afganistan, provocări pentru care nu există garanții în acest moment decât din partea talibanilor, aparent schimbați la față în contextul redobândirii puterii în Afganistan.

Prima ține de terorism. În ce măsură Afganistanul va redeveni o sursă de terorism internațional este o necunoscută. S-a întâmplat acum câteva decenii, a livrat atentatele de la 11 septembrie 2001, a fost epicentrul războiului global împotriva terorismului, a adăpostit de-a lungul timpului numeroase grupări teroriste. Victoria talibanilor împotriva Statelor Unite și NATO/ISAF va motiva numeroase grupări extremiste și teroriste. Unele grupări sunt extinse larg în Asia și Africa, fiind greu de anticipat unde vor lovi data viitoare. Amenințările acestora sunt tratate cu atenție și precauție, dar evenimentele din ultimele zile din Afganistan vor stimula moralul, pe de o parte, și vor oferi inclusiv oportunitatea de dezvoltare a capacităților de acțiune chiar și prin intermediul Afganistanului. Vor sta talibanii departe de grupări teroriste și departe de acțiuni teroriste?

A doua se referă la instabilitate. Afganistanul nu este o țară mică. Are aproape 40 de milioane de oameni, are milioane de refugiați în țări vecine, în particular în Pakistan și Iran. Mulți au ajuns în Europa în timpul crizei migrației din 2015. Riscul unor fluxuri de milioane de oameni fugind către Uniunea Europeană este o realitate. Unele puteri ostile nu vor avea rețineri în a sprijini aceste fluxuri să ajungă la destinație. Iar aici este vorba despre mai mult decât câteva sute de mii de refugiați, în principal colaboratori ai idealurile occidentale, aflați în pericol de persecuție în acest moment. Este vorba de fluxuri migratorii iregulare, dincolo de spiritul Convenției privind statutul de refugiat, similar cu ceea ce s-a întâmplat în 2015, dar la o magnitudine mai mare. Al doilea risc de instabilitate care rămâne ține de violențele care ar putea fi provocate de diferite miliții afgane aflate în tensiuni cu talibanii. Nu poate fi exclusă nici sprijinirea unora dintre acestea de cei care acum au fost forțați să se retragă. Ideea unor conflicte interne de durată, localizate, este o realitate. Unul dintre mesajele principale date de talibani în momentul intrării în Kabul a fost că ei sunt acolo pentru a asigura legea și ordinea. Sunt locuri unde s-ar putea să nu fie crezuți, deși beneficiază de un spor de legitimitate prin acest moment revoluționar.

Al treilea este legat de drepturile omului. Vorbim de drepturi de bază precum cel la educație sau la muncă pentru femei, de dreptul la vot, de libertatea de asociere și de exprimare, de libertatea religioasă. Neacordate, pot sprijini nu doar migrația, ci și violența. Mai mult, există riscul scăpării de sub control a unor grupuri talibane care, cu aprobarea tacită a conducătorilor, să înceapă să comită atrocități. Jurnaliști și apărători ai drepturilor omului sunt deja țintiți în Afganistan de câțiva ani de către talibani, acum făptașii vor avea liber pentru a comite atrocitățile lor de la execuții la torturi, dispariții și alte tratamente degradante și umilitoare. În fond, aceste evoluții vor pune obstacole inițiativelor de a avea o guvernare inclusivă, și aceasta asumată de talibani.

Transferul de putere din Afganistan aduce aceste trei provocări – terorism, instabilitate, încălcări ale drepturilor omului. Occidentul poate sprijini prevenirea și limitarea lor, dar depinde de capacitatea talibanilor de a-și respecta promisiunile.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *