Marea problemă a partidelor românești

Marea problemă a partidelor românești

Partidele politice din România au cea mai mare problemă în politica de pregătire a cadrelor și disponibilității resurselor umane. Nici nu își dau seama că au această problemă care îngroapă nu doar guvernarea, ci și întreaga țară, în toate elementele sale.

Mă uitam recent pe un sondaj de opinie în care AUR, formațiunea populistă de dreapta, reușește să fie aproape de PNL, ultimii fiind la guvernare din 2019. Dacă ultimii și-au arătat capacitatea de a guverna în ultimii doi ani, fiind doar câteva insulițe de activitate guvernamentală normală, despre primii nu știm nimic – nu știm ce specialiști au, ce politici propun, cum vor să guverneze.

Lozincele politice, deși pot prinde excelent în rândul unui electorat cu o cultură politică redusă, nu țin cont de specializare tehnică în domeniile de guvernare. Mai mult, problema este cu atât mai extinsă cu cât calitatea școlilor de partid este în cel mai bun caz mediocră. Acestora li se adaugă marile probleme de formare ale școlii românești, care eliberează nenumărate diplome însă fără a certifica real nivelul de competențe. Desigur, sunt și alte probleme.

Este întreținută o spirală a mediocrității în chestiuni publice care, la rândul ei, întreține și creează subdezvoltare. Putem generaliza și spune că politicienii, consilierii și specialiștii români încă nu au ajuns la nivelul de specializare tehnică la care erau omologii lor occidentali în urmă cu trei secole. Excepțiile ca excepții, dar aceasta este regula. Iar problemele devin vizibile cu cât crește divergența între ceea ce se întâmplă aici, în România, și pe lângă România.

Când tragi linie, pierd chiar ideile pe care aceste partide vor să le protejeze, fie că vorbim de ideea de națiune, de dezvoltare, de creștere a nivelului de trai, printre altele. Fără reforma pregătirii cadrelor partidelor politice, fie politicieni, fie specialiști recomandați de aceștia, este greu de crezut că în 50 de ani va mai exista România. Câțiva centri de greutate extra-politici nu pot suplini marele dezavantaj al lipsurilor aduse de partidele politice.

Riscul să ajungă la putere unii care să înțeleagă din activitatea de guvernare exact ceea ce înțeleg talibanii din activitatea de guvernare este cât se poate de real, a fost deja testat de câteva ori, chiar și în acești ani în care am văzut cât de deconectați suntem de realitățile locale, naționale și internaționale, de la demnitari și funcționari guvernamentali la primari de mari orașe, lideri de afaceri și ai societății civile. Riscul este și pentru natura regimului politic, nu doar față de calitatea guvernării.

sursa imagine: Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *