Tipologii de viruși Ransomware și modalitatea de prevenție

Tipologii de viruși Ransomware și modalitatea de prevenție

Originali din zona desktop, virușii Ransomware au început de ceva timp să targeteze telefoanele mobile. Fie că aveți iPhone sau Android, aceștia pot acționa și puteți cădea victimă a șantajului virtual. Transmit, mai departe, o serie de informații transmise de Fortinet cu privire la ce sunt virușii Ramsomware, câteva tipologii și cum acționează și, în ultimul rând, câteva recomandări de protecție (sau prevenție, mai bine spus) transmise de Ruchna Nigam, security researcher în laboratoarele FortiGuard ale Fortinet.

Ransomware este un tip de virus ce restricţionează utilizarea dispozitivului pe care îl infectează, necesitând intervenția utilizatorilor finali pentru a recâştiga controlul asupra dispozitivului respectiv. Virusul poate fie cripta sistemul şi documentele acestuia, fie se preface că acţionează astfel. Totuşi, în ambele cazuri, utilizarea dispozitivului devine dificilă pentru utilizator.

1. FakeDefend

FakeDefend, descoperit în iulie 2013, este un virus ce afectează telefoanele cu sistem Android. Acesta apare sub forma unei aplicaţii antivirus falsă ce propune utilizatorilor să plătească pentru o subscripţie, în urma unei scanări false ce arată o listă de viruşi aparent prezenţi în sistemul mobilului.

 • Probleme cauzate: Dacă utilizatorul decide să plătească, detaliile cardului de credit sunt copiate în serverul hacker-ului. În plus, indiferent dacă utilizatorul plăteşte sau nu, virusul închide anumite sisteme de operare şi alte procese asociate cu antivirusul. Ulterior, acesta va distruge aplicaţiile sistemului Android stocate pe cardul SD, cu posibilitatea de a şterge orice aplicaţie, precum şi backup-ul memoriei ROM. În final, la 6 ore în urma instalării virusului, ecranul telefonului se va bloca odată cu apăsarea butonului de blocare/deblocare, iar telefonul nu va mai putea fi folosit.
 • Utilizarea telefonului după infiltrarea virusului: Dificilă la început. Imposibilă după 6 ore.
 • Sumă de răscumpărare: 99,98 dolari, numai cu cardul de credit.
 • Dezinstalarea: Imposibilă. Un dispozitiv infestat trebuie resetat la setarile din fabrică.
 • Daune datelor utilizatorului: Datele utilizatorului nu vor prezenta daune, însă memoria backup va fi pierdută.

2. CryptoLocker

Cryptolocker, descoperit în mai 2014, apare sub forma unei aplicaţii de descărcare video BaDoink. Chiar dacă virusul nu cauzează daune datelor telefonului mobil, acesta va afişa pe ecranul de blocare customizat în funcţie de localizarea geografică a utilizatorului. Ecranul de blocare este aprins la fiecare 5 secunde, cauzând utilizarea greoaie a telefonului şi dezinstalarea dificilă a virusului.

 • Utilizarea telefonului după infiltrarea virusului: Dificilă.
 • Sumă de răscumpărare: 300 dolari via MoneyPak.
 • Dezinstalare: Reporniţi în safe mode şi dezinstalaţi sau resetaţi la setările din fabrică.
 • Daune datelor utilizatorului: Datele utilizatorului nu vor fi pierdute.

3. iClud ‘Oleg Pliss’ Ransomware

iCloud ‘Oleg Pliss’ ransomware, descoperit în mai 2014, este primul caz raportat de virus pentru dispozitivele Apple. Aceste incidente nu pot fi atribuite unui singur virus, ci unor conturi iCloud compromise, în combinaţie cu o inginerie socială. Se presupune că hacker-ii au exploatat caracteristicile Apple Find My iPhone, iPad şi Mac, şi au reciclat parole. Cu toate acestea, infiltrarea nu funcţionează dacă dispozitivul are deja o parolă setată. Dispozitivele fără parolă vor necesita resetare şi backup-ul memoriei iTunes.

 • Utilizarea telefonului după infiltrarea virusului: Imposibilă pe dispositivele fără parole setate.
 • Sumă de răscumpărare: 100 dolari sau Euro via MoneyPak, Ukash, PaySafeCard sau PayPal.
 • Dezinstalare: Nu este nimic de dezinstalat. Dispozitivele fără parole trebuie resetate.
 • Daune datelor utilizatorului: Scurgerea datelor calendarului sau contactelor sau chiar permisiunea hacker-ului de a şterge toate datele telefonului mobil.

4. SimpLocker

Simplocker, descoperit în iunie 2014, apare sub forma unor aplicaţii infestate cu virusul Trojan, precum Flash player. Acesta este primul virus ransomware real pentru Android, în sensul că poate cripta fişierele telefonului. Telefoanele infestate sunt blocate iar pe ecran este afişată o avertizare de a plăti pentru a debloca telefonul.

 • Probleme cauzate: Criptează fişiere cu extensia “jpeg”, “jpg”, “png”, “bmp”, “gif”, “pdf”, “doc”, “docx”, “txt”, “avi”, “mkv”, “3gp” sau “mp4”, declanşând algoritmul AES. Virusul foloseşte software-ul TOR pentru a comunica în mod regulat cu un server ce răspunde la comenzile de a dezactiva virusul. Chiar şi după dezinstalarea aplicaţiei în safe mode, fişierele trebuie criptate. O altă variantă este ca virusului ransomware să necesite permisiunea userului de a intercepta mesajele SMS. În cazul acesta, virusul poate fi dezactivat prin trimiterea unui mesaj ce conţine comanda de dezactivare.
 • Utilizarea telefonului după infiltrarea virusului: Dificilă.
 • Sumă de răscumpărare: 100 ruble via Qiwi Visa Wallet.
 • Dezinstalare: Repornirea în safe mode şi rezinstalarea sau resetarea la setările din fabrica.
 • Daune datelor utilizatorului: Fişierele sunt criptate prin folosirea algoritmului AES.
sursa imagine: Ransomware | Shutterstock.com

3 măsuri de prevenție împotriva șantajului Ransomware

 • Utilizatorii de iPhone şi iPad trebuie să îşi paroleze telefoanele. Acest lucru forţează folosirea parolei în timpul activării caracteristicii Find My iPhone, lucru care constrânge viruşii menţionaţi anterior să fie ineficienţi.
 • Este recomandat ca utilizatorii să instaleze aplicaţii din surse de încredere şi de la dezvoltători.
 • Un antivirus funcţional instalat pe telefon va preveni sau va avertiza împotriva instalării aplicaţiilor infestate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.