TikTok scăpat de sub control

TikTok scăpat de sub control

Părinți, atenție la modul în care copiii folosesc TikTok și alte rețele sociale, precum și la ce conținut au acces. Rețeaua socială chinezească TikTok, deținută de compania ByteDance, este scăpată de sub control. Strategii ascunse de marketing, reclame care țintesc copiii, conținutul dăunător și promovarea unor manipulări odioase fac din această rețea socială să aducă multe obstacole în calea protejării binelui public. Reprezentanții companiei nu răspund deloc adecvat fenomenelor încurajate de TikTok, repetând practic greșelile altor rețele sociale, de data aceasta pe repede-înainte.

Găsiți pe site-ul ABC News un exemplu despre cum un video viral, care îndemna la imitație din partea copiiilor, a dus la distrugerea unei vieți – o fată de 13 ani a ajuns cu arsuri de gradul al treilea la urgență, este la terapie intensivă și va avea toată viața probleme nu doar din cauza arsurilor, dar și din imposibilitate de a-și recupera mobilitatea ca înainte. Controlul parental nu a avut niciun efect asupra accesului la acel clip video, evident mai periculos decât videoclipurile cu pisici difuzate de televiziuni acum mulți ani. Un alt trend care circulă pe TikTok și amenință viața, din nou adresat copiiilor, ține de înghițirea unor magneți. Acestea pot produce decesul persoanelor. Sistemul Național de Sănătate din Regatul Unit a emis o avertizare după creșterea numărului persoane care au ajuns astfel la spital. Sky News relatează despre cazul unui copil de 11 ani care a ajuns să treacă prin șase ore de operație și micșorarea intestinului după imitarea acelui fenomen devenit trend.

Pe lângă efectele dăunătoare vieții și sănătății, TikTok promovează și comportamente sociale indezirabile. Rețeaua socială este raiul pedofililor. Designul lax al aplicației în raport cu folosirea sa de către copiii vine și cu învățarea unor comportamente sociale indezirabile. Nu este nevoie să intru în detalii privind cazurile reclamate și observate la nivel internațional.

În Anglia, Avocatul Copiilor a mers în instanță împotriva TikTok luna trecută pentru modul în care TikTok colectează și folosește datele copiilor. BBC amintește că date persoane ale copiilor precum numerele de telefon, video-urile, locația exactă, date biometrice sunt colectate de TikTok fără suficiente avertismente, transparență și consimțământ.

Mai mult, în Irlanda, a fost observată o creștere a numărului de rățuște abandonate de copii și tineri după trendurile de pe TikTok, conform Euronews. Protecția Animalelor a intrat pe fir și a ajuns la concluzia că rețeaua socială a influențat aceste comportamente.

Nu știu dacă cineva urmărește serios ceea ce se întâmplă pe TikTok în România, însă este nevoie de un semnal de alarmă. Subiectul pare că a dispărut din atenția publică după episodul cu școala online și Alexandru Cumpănașu de acum câteva luni. TikTok înseamnă mai mult de atât și promovează atitudini și comportamente mult mai dăunătoare. Doar autoritățile publice și societatea civilă pot atrage atenția asupra acestor pericole.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.