Am terminat stagiul de practică la Asociația Pro Democrația

La finalul fiecărui an universitar, în programul Facultății de Științe Politice intră un minimum de 60 de ore de practică făcută în domeniu. Cred din toată inima că este una dintre cele mai bune măsuri pentru a facilita drumul studenților de la etapa de student la cea de persoană activă pe piața muncii, dat fiind că acest exercițiu îți poate indica ce ai putea să faci pe viitor. Mai mult, ai șansa să descoperi în fiecare an o nouă viziune în locul în care faci practică.

Mă bucur că, față de anii precedenți, de data asta s-a renunțat la practica echivalată cu o simplă adeverință. Totodată, cred că s-a birocratizat destul de mult procesul pentru cei care fac practica independent. Numărasem numărul documentelor cuprinse în metodologie și fusesem un pic speriat. Am criticat această supra-suplimentare a documentelor necesare pentru practica independentă. Totodată, cunoscând nivelul practicii făcută de unii studenți, mă amuz suficient de mult.

Practica făcută la Asociația Pro Democrația

În primul an de studiu, am decis să aleg din opțiunile puse la dispoziție de facultate. Aveam așteptări mai mari cu privire la oferta de practică, dar am fost repartizat într-un loc adecvat: Asociația Pro Democrația. Stagiul de practică a avut loc între 24 iunie și 14 iulie.

De-a lungul timpului, am participat la diferite activități ale acestora. Pro Democrația are un nume destul de bun în facultate, dată fiind implicarea de necontestat pe domeniu și soluțiile cu care vine. Experții de acolo reușesc să aducă un plus democratizării societății românești. Au făcut asta începând cu anul 1990.

Pe scurt, aș rezuma activitatea din cadrul stagiului de practică la scrierea unui proiect pe tema drepturilor omului, la analiza Registrului Național al Asociațiilor și Fundațiilor, la identificarea și analizarea informațiilor cu privire la o serie de organizații neguvernamentale și corelarea activității acestora cu procesele de consultare publică, de implicare în luarea deciziilor la nivel local și nu numai, la aplicarea unor chestionare pe tema implicării lor în comunitatea locală.

Am rămas cu o imagine sumbră asupra asociațiilor și fundațiilor

Am rămas cu un gust amar referitor la activitatea, transparența, comunicarea, existența, implicarea majorității organizațiilor neguvermentale existente pe hârtie. Practic, acestea nu sunt. Nu există, din păcate, nici măcar o bază de date actualizată cu informații despre acestea. Este o lecție despre care nu aveam o imagine atât de sumbră dacă nu făceam acest stagiu de practică.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.