Spre zona de liber schimb Asia-Pacific

Spre zona de liber schimb Asia-Pacific

Acum câteva decenii, liderii chinezi au înțeles că au nevoie de capitalism. Apoi, au înțeles că au nevoie de o liberalizare cât mai ridicată. Au existat câteva dubii în momentul trecerii de la Hu la Xi, însă, după Congresul Partidului Comunist Chinez din 2014, dubiile par să dispară. China a adoptat o poziție pro-liberalizare. Este conștientă de faptul că vor fi necesare mai multe resurse și că nu este o soluție să se deschidă socio-politic, deși, mai devreme sau mai târziu, liderii chinezi așteaptă acest moment1

Apoi, și-au dat seama că nu e de glumit cu poluarea. Degeaba ai creștere economică, dacă lumea moare din cauza poluării, atât la tine în orașe, cât și în alte locuri. Și începi să aduci contribuții la diferite fonduri pentru investiții verzi, te gândești cum te folosești de dreptul la dezvoltare într-un mod mai sustenabil. Think-thank-urile pe mediu realizează că au nevoie de 1,87 trilioane de yuani (aproximativ 293 de miliarde de dolari) doar pentru ținta din 2017 a planului național de a controla poluarea aerului. Dar privești și partea bună, căci planul respectiv poate creștere PIB-ul cu 2,04 trilioane de yuani și poate crea 2,9 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani.

Te mai gândești și la faptul că poți coopera foarte bine cu India pe proiecte gigantice precum strategia „Made in China 2025” cu programul „Internet Plus” sau cu proiectului Coridorului Economic Bangladesh – China – India – Myanmar. Nici nu-i de mirare că cei doi lideri, Li Keqiang și Narendra Modi, își citesc articole apărute pe site-urile internaționale de referință.

sursa imagine: JoeyPhoto / Shutterstock.com

Pentru că vremurile se schimbă și merg spre estul îndepărtat, dacă nu se schimbă clima, trebuie să amintesc că cele 21 de economii ale APEC s-au întâlnit la Manila și au spus că vor aprofunda cooperarea. Și au și cum. Regiunea Asia-Pacific înseamnă 40% din populația lumii, 48% din comerțul global. Înseamnă China cu o creștere de 6,9% pe primele trei sferturi ale anului, însemnând 30% din creșterea globală. În acest context, Xi promite atenție pentru mediul înconjurător, un mediu de investiții deschis, transparent și echitabil, creștere economică eficientă, reforme, inovație și o mai mare deschidere. Și zona de liber schimb Asia-Pacific.

Loc liber pentru imaginat viitorul.

  1. În urmă cu puțin timp, a renunțat la politica ineficientă cu un copil, politică care oricum nu era respectată în mediul rural și, chiar și în mediu urban, în zonele în care nu fusese permisă politica de doi copii, dădea naștere la copii care nu puteau fi înscriși în sistemul educațional de stat. Experții spun că 3/4 din declinul creșterii populației Chinei nu aparține acestei politici, ci uneia precedente, în care tinerii erau încurajați să se căsătorească mai târziu, să facă copii mai târziu, cu perioade mai mari între ei, asta înainte de politica cu doi copii, premergătoare celei pe care o știm în toată lumea. []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.