Social media pe agenda publică: concurență și jurisdicție

Social media pe agenda publică: concurență și jurisdicție

Faptul că diferite canale social media servesc unor interese private devine din ce în ce mai evident. Iar cât timp rolul acestora este și de spațiu public digital, acest lucru nu se poate face într-o manieră nereglementată, decisă doar acționari, management și colaboratorii acestora.

Așa că ne trezim pe 19 ianuarie, după povestea cu Facebook, Twitter și Parler că pe agenda publică știrile despre giganții social media sunt în top. Deschidem Reuters și avem nu mai puțin de cinci materiale pe prima pagină cu directă legătură asupra instrumentalizării platformelor big tech în diferite arii.

Parler, după ce a pierdut sprijinul Amazon AWS pentru serviciile de cloud, revine. Platforma a fost offline o săptămână, neaccesibilă milioanelor de utilizatori. A revenit online cu un mesaj din partea fondatorului în care spune că se lucrează la restabilirea funcționalității sale. Mulți provideri au refuzat găzduirea platformei social media, este interezisă în magazinele de aplicații ale Apple și Google. Se pare că a găsit sprijin la o companie înregistrată în Scoția și deținută de doi antreprenori ruși din Rostov-pe-Don.((Parler partially reappears with support from Russian technology firm | Reuters))

ByteDance, deținătorul TikTok (platforma chinezească social media care a depășit Instagram în România cu platforma sa), lansează Douyin Pay, un serviciu de plăți mobile, în încercarea de a se extinde în zona de comerț electronic în China. ByteDance se va lupta cu aplicațiile similare ale grupului Ant și holdingului Tencent. Extinderea social media către plăți online ridică numeroase probleme pentru protejarea concurenței pe piață, având în vedere transformarea utilizatorilor în clienți ai aplicațiilor de plăți.((TikTok owner ByteDance launches Douyin Pay, its mobile payment service for China | Reuters))

India face un apel către WhatsApp (serviciu de mesagerie instant) să își retragă noua politică de confidențialitate. Problema pusă de ministrul indian al tehnologiei ține de piedicile puse în fața concurenței prin schimbăriel aduse în utilizarea WhatsApp de către Facebook. Între timp, pe fondul plecării multor utilizatori spre Signal, Telegram și alte servicii de mesagerie instant, WhatsApp a anunțat că va amâna cu câteva luni implementarea noilor prevederi.((India asks Facebook’s WhatsApp to withdraw privacy policy update | Reuters))

Recăpătarea jurisdicției asupra piețelor de servicii digitale este o altă temă de interes. Turcia impune o interdicție asupra advertisingului prin intermediul Twitter, Periscope și Pinterest după ce acest companii nu și-au numit reprezentani locali conform legii. Un secretar de stat pentru transporturi din Turcie spune că nu va permite „fascismul digital și nesocotirea regulilor” să câștige în Turcia. Printre sancțiunile pe care le-ar putea primi se află reducerea lății de bandă cu 50% într-o primă fază și chiar 90% mai târziu. Facebook și Google au anunțat că vor numi reprezentanți conform noii legii social media.((Turkey slaps ad ban on Twitter under new social media law | Reuters))

imagine: Pixabay

 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.